fallback

Възход на глобалния IPO пазар през третото тримесечие

Силен е и пазарът на вторични предлагания, които в глобален мащаб са възлезли на общо 143,3 млрд. долара, с една трета повече спрямо година по-рано

11:09 | 25.09.09 г.

Глобалният пазар на първични публични предлагания (IPO) решително тръгна нагоре през третото тримесечие, подкрепен от големи сделки в Азия и САЩ, пише Ройтерс.

Подновеното доверие и силните капиталови пазари породиха повече и по-големи IPO-та, включително най-голямото за тази година досега – това на China State Construction Engineering Corp, което привлече 7,3 млрд. долара през юли.

С 28 предлагания на стойност 8,2 млрд. долара, активността в Азия се увеличи почти три пъти в сравнение с предходното тримесечие след седем поредни тримесечия на спад, сочат данните на Thomson Reuters.

В САЩ 11 сделки през третото тримесечие до сряда са донесли 3,6 млрд. долара. Тук влиза и най-голямото IPO от 18 месеца – това на Starwood Property Trust Inc, който през август привлече 951,5 млн. долара.

Последната седмица беше най-натоварената в САЩ от близо две години, като до петък бяха предвидени общо 7 IPO-та.

Силен е и пазарът на вторични предлагания, които в глобален мащаб са възлезли на общо 143,3 млрд. долара, с една трета повече спрямо година по-рано, сочат данните.

Очакванията са обемите да се задържат известно време над исторически средните.

Инерцията се очаква да се пренесе и в последните три месеца на годината. Banco Santander SA, бразилското подразделение на испанската банка Santander, планира IPO за 8,6 млрд. долара, като предвижда листване на борсите в Ню Йорк и Сао Пауло следващия месец.

По същото време се очаква стартът на първичното предлагане на компанията за оценяване на риска Verisk Analytics за 1,7 млрд. долара.

Други предстоящи големи IPO-та, които бяха заявени това лято и може да се реализират до края на годината, включват предлагане на хотелската верига Hyatt Hotels за 1,15 млрд. долара и на компанията за плодови продукти Dole Food Co. за 500 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 06.09.22 г.
fallback