fallback

Глобалният IPO пазар се стабилизира, за август достига 6,6 млрд. долара

Световният пазар на сливания и поглъщания падна до най-ниските си стойности от години насам през август - 72 млрд. долара

11:27 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световният IPO пазар показа стабилизация през август, сочи изследване на Deals Intelligence, аналитично звено на Thomson Reuters. Според анализа за пети пореден месец обемът на IPO в света като цяло надминава 1 млрд. долара, като за август той е 6,6 млрд. долара.

За този резултат съществен принос имат азиатските компании: китайската Everbright Securities на 18 август осъществи първично публично предлагане (IPO) на акции на стойност 1,6 млрд. долара, а на 7 август индийската National Hydro Electric Power осъществи IPO за 1,2 млрд. долара. Тези сделки осигуриха за август съответно първо и второ място по обем на първични публични предлагания на Китай (35,2%) и Индия (27,8%).

На трето място по обем на осъществени IPO-та за август се нарежда САЩ (21,2%), за който втората седмица на август се оказа най-наситената по брой на първични публични предлагания от 16 месеца насам. В САЩ на 12 август се реализира най-голямото първично публично предлагане от началото на годината – на компанията Starwood Property Trust, инвестираща в строителни проекти, на стойност 950 млн. долара.

В същото време, глобалният пазар на сливания и поглъщания (M&A) през август падна до най-ниските си стойности от години насам. В изследването се отчита, че в света през месеца са осъществени сливания и поглъщания на обща стойност 72 млрд. долара, което е най-ниската месечна активност в този сектор от февруари 2003 г. насам и най-ниският показател за август от 1994 г. досега.

Само за САЩ пазарът на сливания и поглъщания за август падна на най-ниското си равнище от февруари 1994 г. - 13 млрд. долара, а конкретно за август това е най-ниската месечна активност в САЩ от 1992 г.

„Сега пазарът на IPO в света се намира в състояние, в което не е бил от около година, и все повече компании подават заявки за първично публично предлагане, но пазарът на IPO и на сливания и поглъщания в голяма степен зависи от доверието на инвеститорите и ще са необходими повече първични публични предлагания и по-дълъг период на стабилизация на фондовите пазари, за са може с увереност да се говори за възстановяване в посочените сектори“, коментират анализатори на Thomson Reuters, цитирани от „Комерсант“.

Що се отнася до Русия, от началото на годината досега не е осъществено нито едно IPO. Данните на руски анализатори за сливанията и поглъщанията в страната през първото полугодие сочат, че те за периода са на обща стойност близо 46,2 млрд. долара, като регистрираните сделки са 314 броя. За първото полугодие на 2008 г. в Русия са извършени 393 сделки по сливания и поглъщания на обща стойност близо 99 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 03.09.22 г.
fallback