fallback

Прогнозират повече IPO-та в Щатите до края на 2009 г.

Според експерти броят на първичните публични предлагания ще нарасне до средно три на седмица

11:39 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател

Решението на компанията за езикови услуги Rosetta Stone да отмени своето публично предлагане на акции (IPO) през тази седмица логично повдигна въпроса доколко ще бъдат успешни усилията на дружествата да набират средства от капиталовите пазари през тази година.

Rosetta Stone, която реализира блестящ борсов дебют през април и образува нов сектор на борсата Nasdaq, не само отложи емисията на 4 млн. нови акции, но и оряза своите прогнози за печалбата през третото и четвъртото тримесечие, както и за цялата финансова година, предаде AP.

Все пак инвеститорите очакват порой от нови първични публични предлагания и активизиране на опитите за привличане на финансиране, след като икономиката се възстанови. За това допринася и готовността на пазарните участници отново да поемат риск, какъвто е случаят с IPO-тата.

От началото на тази година 21 компании са дебютирали на двете фондови борси в САЩ. Това е много малко спрямо стотиците дружества, които се листваха преди няколко години. Но през последния месец на борсата излязоха няколко големи имена като Dole Food , Hyatt Hotels и Mirion Technologies.

Междувременно фонд мениджърите в големите частни инвестиционни дружества търсят печеливши компании, които планират да станат публични. Те се надяват, че техните акции ще им донесат големи печалби, подобно на книжата на Google, чиято цена нарасна главоломно след борсовия дебют.

Според Джей Ритър, който е професор по финанси в Университета на Флорида, скоростта на първичните публични предлагания ще се ускори до средно три на седмица през тази година, стига икономиката да се стабилизира и състоянието на пазара на ценни книжа не се влоши.

Неговите прогнози се базират на сравними данни от 2003 г., която наподобява сегашната година. Тогава икономиката на САЩ се съвзема от пръсването на балона в технологичния сектор през 2001 г. Лятото на тази година се оказа доста благоприятно именно за IPO-та на компании от технологичния сектор.

И все пак, за разлика от предишните години, инвеститорите сега биха гласували доверие единствено на дебютиращи дружества, които докажат, че имат успешни продукти и доказани стратегии, които ще им позволят да реализират солидна възвращаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 03.09.22 г.
fallback