fallback

Подобрението при имотите в Китай може да породи масово набиране на капитал

През последните няколко седмици много компании за имоти обявиха плановете си за възможно IPO

11:10 | 17.07.09 г.

Възстановяването на жилищния пазар и оживлението при търговията с акции може да предизвикат нов цикъл на набиране на средства от страна на китайските строителни предприемачи, желаещи да посрещнат подновеното търсене, пише Ройтерс.

През последните няколко седмици много компании за имоти обявиха плановете си за евентуално IPO, предлагане на облигации и акции в очакване на възстановяването на пазара на имоти. Експертите предупреждават обаче, че новите инвеститори може да останат разочаровани, ако възстановяването се окаже лъжливо.

„Ако привличането на все повече капитал продължи, това със сигурност ще упражни натиск върху цените на акциите и може да предизвика корекция в краткосрочен план“, казва Давина Танг от Guotai Junan Assets. „Но ние сме все още позитивно настроени относно имотния пазар в Китай в дългосрочен план заради покачването в разполагаемия доход на домакинствата“.

Цените на жилищата в Китай отчетоха първи годишен ръст през юни от седем месеца насам, покачвайки се с 0,2% спрямо същия месец на миналата година, показа статистика на Националната комисия за развитие и реформа в страната.

За разлика от повечето зрели пазари в региона като Хонконг и Сингапур, където предлагането на земя е ограничено, местните власти в Китай са готови да посрещнат по-голяма строителна активност, за да задоволят търсенето в страната.

По-рано стана ясно, че най-голямата строителна компания в Китай China State Construction Engineering Corp ще осъществи най-голямото първично публично предлагане на акции тази година в страната, за да привлече 5,9 млрд. долара.

Компанията Shanghai Shimao пък планира да продаде 293 млн. долара нови акции в Шанхай, а Evergrande Real Estate Group, която спря своето IPO в Хонконг на стойност 2,1 млрд. долара през март миналата година, възнамерява да поднови плановете си за листване в близкото бъдеще, съобщават местни медии.

Освен тях през първите шест месеца на годината няколко китайски строителни компании набраха повече от 3,23 млрд. долара чрез нови емисии на облигации и акции.

„Над 10 компании за имоти чакат листване в Хонконг и предполагам, че поне едно или две ще се случат през четвъртото тримесечие“, казва анализатор от CCB International Securities.

Оживлението се обяснява със започването на възстановителния процес при имотите в Китай благодарение на правителствената политика в посока по-евтини ипотеки и по-ниски първоначални вноски за купувачите. Акциите на китайските компании за имоти подобряват представянето си, което прави идеята за емитиране на нови акции по-привлекателна за компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 03.09.22 г.
fallback