fallback

В Китай ще се състои най-голямото IPO за последната година

Китайската държавна строителна компания се надява да привлече 5,9 млрд. долара чрез продажбата на нови акции

11:32 | 13.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската държавна строителна компания China State Construction Engineering Corp. е получила окончателното одобрение на регулаторните органи да емитира 12 млрд. акции, чрез продажбата на които се надява да привлече 40,5 млрд. китайски юана (5,9 млрд. долара).

Това може да се превърне в най-голямото в света първично публично предлагане (IPO) от март 2008 г. досега, когато IPO-то на Visa донесе на оператора на кредитни карти 19,65 млрд. долара, предаде Bloomberg.

China State Construction Engineering е най-голямата строителна компания в страната. Първичното публично предлагане на борсата в Шанхай е запланувано за 22 юли.

Ръководството на строителната компания възнамерява да финансира редица проекти за строеж на жилищни сгради и железопътни линии в рамките на периода от 2009 до 2012 г. Забраната за продажбата на нови акции бе вдигната през юни.

Печалбата на China State Construction Engineering се понижи с 44% на годишна база за 2008 г. до 4,9 млрд. юана. Причина за това стана забавянето на пазара на недвижими имоти, поскъпването на суровините, както и повишението на данъците в Китай.

Продажбите на недвижими имоти в Китай скочиха с 45% през първите пет месеца на годината, след като правителството и банките предоставиха рекордни финансови стимули за бизнеса и потребителите.

Основният борсов индекс в Китай Shanghai Composite се е повишил със 70% от началото на тази година, което го нарежда на второ място в целия свят по растеж след борсовите измерители в Индия.

Предлагането на такова голямо количество акции ще бъде тест за фондовите пазари в Китай, след като финансовите регулатори в страната забраниха провеждането на нови IPO-та през септември миналата година.

Първата компания, която осъществи първично публично предлагане в Китай за тази година, бе фармацевтичната Guilin Sanjin Pharmaceutical. Инвеститорите на борсата в Шанхай презаписаха 165 пъти предложените акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:21 | 01.09.22 г.
fallback