fallback

Газпромбанк се отказва от планираното за тази есен IPO

По всяка вероятност IPO-то няма да се проведе и през следващата година

11:54 | 22.10.08 г.
Автор - снимка
Създател

Планираното за тази есен първично публично предлагане на акции (IPO) на Газпромбанк (42% собственост на руския газов гигант Газпром) няма да се състои през 2008 г., а по всяка вероятност и през 2009 г. Това е съобщил зам.-председателят на Управителния съвет на банката Александър Собол, цитиран от вестник „Ведомости”. Той е обяснил решението със ситуацията на финансовите пазари. От Газпромбанк, която е между трите най-големи банки в Русия, съобщиха за планираното IPO в края на миналата година.

В началото на годината Газпром възнамеряваше след провеждането на IPO на Газпромбанк през есента да намали дела си в банката до 25,1%, но наскоро от газовия гигант са заявили, че ще запазят дял от поне 35 на сто заради задълженията на Газпромбанк по синдикиран заем от 500 млн. долара.

Газпромбанк има няколко кредита, чийто условия изискват запазване на дела на Газпром в банката на поне 35%, като последният изтича след три години, обяснява Собол. В случай че газовата компания съкрати своя пакет акции в банката, без съгласуване с кредиторите, то те могат да поискат предсрочно погасяване на заемите.

Финансовата криза направи пробив в размер на около 2 млрд. долара в планирания бюджет на Газпром, коментират запознати. Газовата компания е планирала приходи от около 2 млрд. долара от IPO на Газпромбанк през тази година, което няма да се състои.

А в момента да вземе заем от 2 млрд. долара от търговски банки не е лесно дори за Газпром, смятат анализатори. Такъв кредит от банки от Западна Европа би могъл да бъде получен при лихва от LIBOR + 7-11%, а от руски (с подкрепата на държавата) – при лихва от LIBOR + 5%. Руското правителство обяви преди дни, че чрез банка ВЭБ отпуска кредити на четирите най-големи газови и петролни компании, като за Газпром заемът от 1 млрд. долара е „за всеки случай”, както твърдят от ръководството на компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
fallback