fallback

Ядреният оператор Nuclearelectrica излиза на румънската борса догодина

Nuclearelectrica управлява АЕЦ Черна вода, който осигурява 18% от потреблението на електроенергия в Румъния

17:22 | 24.09.08 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Nuclearelectrica

Акциите на румънската енергийна компания Nuclearelectrica, която управлява ядрената електроцентрала “Черна вода”, вероятно ще бъдат регистрирани за търговия на борсата в Букурещ в началото на 2009 г., съобщи днес финансовият министър на страната Варуян Восганян, цитиран от mediafax.ro

Към момента централата разполага с два реактора, като се предвижда до 2015 г. да бъдат построени още два. Nuclearelectrica ще притежава дялово участие от 51% в джойнт-венчъра, който ще строи новите реактори, и ще инвестира в проекта над 2 млрд. евро. Общите раходи за изграждането на новите мощности се очаква да възлязат на около 4 млрд. евро.

Сред компаниите, които са заявили желание да участват в джойнт-венчъра, са още италианската Enel, белгийската Electrabel, испанската Iberdola, чешката Cez, румънското подразделение на ArcelorMittal и германската RWE AG. RWE и Electrabel са кандидати за стратегически инвеститор и в българската АЕЦ Белене.

Към момента АЕЦ Черна вода осигурява около 18% от общото потребление на електричество в Румъния.

Днес Восганян съобщи още, че се очаква ново увеличение на капитала на държавната електроразпределителна компания Transelectrica, която осъществи IPO през юни 2006 г., но не уточни повече детайли. През юни тази година Transelectrica обяви, че планира да предложи нови 10% от капитала си през 2009 г.

Друг румънски държавен монопол, за който бяха обявени планове за листване на борсата, е националното летище Henri Coanda Otopeni. Предвиждаше се до края на тази година компанията да осъществи публично предлагане на 5% от капитала си, но до момента не са обявени повече подробности.

Днес стана ясно, че Министерството на финансите на Румъния и Комисията по ценните книжа и фондовите борси в страната са одобрили мерки за съживяване на румънския капиталов пазар, които включват премахване изцяло на данъка от 16 на сто върху капиталовите печалби за транзакциите, извършени през 2009 г. и възможност за публичните компании да приспадат загубите, реализирани за дадена година, от облагаемата печалба за друга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:23 | 20.08.22 г.
fallback