fallback

Двойно са намaлели IPO-тата в Русия за първото полугодие

Руски компании са осъществили за периода IPO-та за 2 млрд. долара

11:19 | 01.08.08 г.
Автор - снимка
Създател

Първичните публични предлагания (IPO) в Русия за първото полугодие на 2008 г. са само 13 на брой за общо близо 2 млрд. долара, сочи изследване на Offerings.ru. За същия период на миналата година в Русия са провели IPO-та 24 компании, като общата стойност на привлечените от тях средства е 20 млрд. долара, т.е. 10 пъти повече. Обяснението за слабата активност се свързва главно с кризата на международните финансови пазари.

Най-голямото по-обем IPO на руска компания за първото полугодие е реализирано от Globaltrans, като то е било на Лондонската борса за 449,4 млн. долара. От вторичните предлагания най-голямо по обем е това на корпорацията „Магнит” за 413,1 млн. долара, реализирано на борсите LSE, РТС, ММВБ.

В изследването се отбелязва, че много компании, като Газпромбанк, КИТ Финанс, Mail.ru и др. поради външни и вътрешни причини са отложили планираните за първото полугодие IPO-та. Част от анализаторите очакват, че през второто полугодие ще има по-голяма активност на емитентите на пазара на ценни книжа, но от инвестиционните компании се съмняват в това.

Що се отнася до дела на отделните борси при търговията с акции на руски компании, то делът на лондонската борса LSE е паднал от 79% до 46%, а на шведската ОМХ е скочил от 3% на 19%. Има малко понижение на дяловете на руските борси РТС (22,8%) и ММВБ (12,3%).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 30.08.22 г.
fallback