fallback

Варшавската борса очаква рекорден брой IPO-та въпреки спада си

За първото полугодие на тази година са листнати общо 57 компании спрямо 105 за цялата 2007 г.

12:35 | 28.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Варшавската борса очаква рекорден брой компании да направят първично публично предлагане тази година, въпреки че основният индекс пада за първи път от шест години, съобщи Bloomberg.

Около 50 компании се очаква да дебютират на основния пазар във Варшава през 2008, а броят на акциите в създадения преди година индекс NewConnect за компании с капитализация под 20 млн. злоти (9,8 млн. долара) може да достигне 100 от 24 миналата година, е заявил изпълнителният директор на варшавската борса Людвик Соболевски.

За първото полугодие на тази година са листнати общо 57 компании спрямо 105 за цялата 2007 г.

Прогнозата на Соболевски е в разрез със спада на листванията в световен мащаб. По данни на Bloomberg News общо 380 компании са направили IPO-та тази година спрямо 854 за същия период на 2007 г.

Полският бенчмарк WIG20 е паднал с 24 на сто от началото на 2008 г. спрямо понижение от 18 на сто за индекса на развиващите се пазари MSCI Emerging Markets Index. За сравнение за периода 2003-2007 г. WIG20 нарасна близо три пъти.

През май полското правителство прогнозира, че ръстът на БВП на страната може да се забави до 5,5 на сто тази година от 6,6 на сто за миналата. Все пак това е близо три пъти повече от прогнозирания растеж в еврозоната от 1,8 на сто, по данни на Европейската централна банка.

Варшавската борса, която е собственост на държавата, е привлякла 23 компании за основния си пазар през първото полугодие и 34 - за NewConnect, който стартира през август миналата година. Така Полша се нарежда на второ място в Европа след Великобритания по IPO-та за периода, според доклад на PricewaterhouseCoopers LLP.

В момента борсата във Варшава е на 17-то място по големина на Стария континент с пазарна капитализация от 187 млрд. долара. На основния й пазар се търгуват 366 компании, от които 25 чуждестранни, а на NewConnect – 61 компании, е съобщил Соболевски.

Правителството възнамерява да продаде миноритарни дялове чрез борсата тази година от Polska Grupa Energetyczna SA и Enea SA на стойност най-малко 3 млрд. злоти всеки.

Сред първите чуждестранни компании на NewConnect пък вероятно ще бъдат компании от сектора на алтернативните източници на енергия в Чехия, по думите на Соболевски, който не е уточнил за кои компании става дума.

Компаниите, листвани на NewConnect, не трябва да попълват проспекти преди IPO-то и дават финансови отчети само веднъж годишно, а не всяко тримесечие.

Сред придобиванията на варшавската борса са дял в румънската борса за фючърси, закупен през 2007 г., както и 25 на сто от украинската фондова борса Innex по-рано през този месец.

Полското правителство, което притежава 98,8 на сто от борсата, иска да продаде дял от 19 на сто чрез първично публично предлагане. Други 28,8 на сто ще бъдат продадени на институционални инвеститори, на които няма да е разрешено да продават закупените акции без съгласието на държавата.

Все още има възможност IPO-то да се състои тази година, ако парламентът на страната приеме до октомври закон, който ще позволи продажбата, коментира Соболевски. Основната промяна в закона ще позволи на борсата да плаща дивидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:47 | 08.09.22 г.
fallback