fallback

Борсата в Будапеща разхлабва правилата, търси повече емитенти

През последните пет години BSE е загубила 20 емитента, а е добавила едва 12

15:57 | 11.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Борсата в Будапеща (BSE) ще намали изискванията си към емитентите, за да привлече повече компании в условията на растяща конкуренция между борсите и платформите за търговия, съобщи Bloomberg.

BSE, в която контролен пакет вече държи виенската борса, планира да убеди перспективни емитенти , че листването на нея ще им помогне за спечелване на поръчки и продажбата на продуктите им, е пояснил в интервю изпълнителният директор на BSE Дьорд Мохай.

През последните пет години борсата в Будапеща е загубила 20 емитента, а е добавила едва 12, по данни на Bloomberg. В същото време NYSE Euronext, Nasdaq OMX Group и London Stock Exchange се разрастват в континентална Европа, а варшавската борса очаква рекорден брой IPO-та.

56-годишният Мохай е пояснил, че смята да създаде нова стратегия, която да се обсъди от акционерите до есента.

Будапеща и Виена си сътрудничат в области като търговията с данни, което може да се окаже модел за по-нататъшни партньорства в региона, коментира Мохай. Конкуренцията все повече идва от страна на системи за електронна търговия като Instinet Chi-X Ltd., отколкото между самите борси, добавя той.

Мохай беше назначен за изпълнителен директор миналия месец, след като смяната на мажоритарния собственик на борсата доведе до оставката на предишния й ръководител Атила Салай-Берзевици.

Унгарската борса е 23-та по големина в Европа с капитализация от над 41 млрд. долара, отново по данни на Bloomberg.

По думите на Мохай няколко компании се подготвят за присъединяване към борсата. Производителят на строителни материали Masterplast Group Zrt. вероятно ще се листне догодина, а правителството вероятно ще предложи активи, сред които дялове в електрическа компания, магистрален оператор и др.

Миналата година рекордните 81 компании са се листнали на борсата във Варшава, а поне 70 се очаква да направят IPO тази година. Общо 10 компании пък се подготвят за първично публично предлагане на борсата в Прага.

Борсата в Будапеща смята също така да развие търговията със сертификати и пазара на опции и е в предварителни преговори с държавата за привличане на по-голям дял от сделките в държавни ценни книжа, е заявил още Мохай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
fallback