fallback

Руският „Металоинвест” провежда IPO през есента за 3 млрд. долара

На инвеститорите ще бъде предложен поне 10% от основния капитал на компанията

10:57 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател

Руският металургичен холдинг „Металоинвест” с основен акционер Алишер Усманов ще проведе първично публично предлагане на акции (IPO) тази есен, вероятно в края на октомври или началото на ноември, съобщава в. „Комерсант”, позовавайки се на собствени източници. IPO-то ще се проведе както на руски фондови борси, така и на London Stock Exchange. Основните организатори на IPO-то са инвестиционните банки Merrill Lynch, Credit Suisse и Дойче банк.

По време на IPO-то на инвеститорите ще бъде предложен поне 10% от основния капитал на компанията, така че в зависимост от оценките, обемът на IPO-то може да достигне 3 млрд. долара.

Според анализатори текущата капитализация на „Металинвест” е 25 млрд. долара, но като се отчитат и високите цени на суровините, към края на годината капитализацията на компанията може да достигне 30 млрд. долара. От инвестиционните банки отбелязват, че в хода на предлагането няма да се пуска допълнителна емисия, т.е. настоящите акционери ще предлагат свои пакети акции.

В холдинга „Металоинвест” влизат 4 големи комбината, които произвеждат годишно около 6 млн. т стомана и 40 млн. т желязна руда. На Алишер Усманов принадлежи 50% от компанията чрез Gallagher Holdings Ltd, на фонд на депутата от Държавната дума Андрей Скоч – 30%, и 20% са собственост на Василий Анисимов.

Според някои анализатори провеждането на IPO е необходимо на „Металоинвест”, за да се оцени компанията преди евентуалната сделка по сливане с „Норникел”. От друга страна, от „Интеррос” вече са подали заявка до руската Федерална антимонополна служба за покупка на 25% плюс една акция на „Металинвест”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 19.08.22 г.
fallback