fallback

Елана финансов холдинг с IPO през втората половина на тази година

Планираният free-float на финансовия холдинг ще бъде между 15 и 25%

12:24 | 19.03.08 г.

Визията за бъдещото развитие на Елана финансов холдинг включва излизане на групата на БФБ-София и превръщането й в публично дружество чрез IPO, каза на пресконференция днес Камен Колчев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на Елана Холдинг АД.
Под шапката на Елана финансов холдинг са дружествата Елана трейдинг, Елана фонд мениджмънт, Елана пропърти мениджмънт и Елана инвестмънт. Като цяло Елана финансов холдинг концентрира финансовата дейност на Елана холдинг АД.
Планираният free-float на финансовия холдинг е между 15 и 25%.
 
За 2007 г. Елана Холдинг отчете ръст от 180% в нетната печалба на консолидирана база до 7,5 млн. лв. при ръст в приходите от 50% до близо 50 млн. лв.
За настоящата година Елана планират да учредят две нови дружества със специална инвестиционна цел, които ще инвестират в различни инвестиционни направления от досегашните АДСИЦ-и, като те ще са свързани с инвестиране в земя, каза още Колчев.
До 2010 Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ планира да има 450 хил. дка земя, като към края на миналата година притежаваните земи от фонда са малко над 250 000 дка. Според Камен Колчев стойността на раздробената, лошо управлявана и некачествената земя ще се задържи през 2008 г., а тази на носещата стабилен доход земя ще се покачва.
Освен това през 2008 г. ще се наблюдават процеси на концентрация на критични маси земя в ограничен кръг собственици в отделни землища и ще се наблюдава „изсветляване“ на поземлените отношения, смята още Колчев.
По отношение на българския фондов пазар Елана прогнозират запазване на икономическия растеж и ръст на водещите български акции от 20% до края на 2008 г., като ще се наблюдава значителна разлика в представянето на отделни компании и сектори.
„Нормално беше да има корекция на българската фондова борса, като тя съвпадна с корекцията на чуждите пазари“, заяви Колчев и добави, че кризата на западните пазари ще продължи, което неминуемо ще се отрази и на българския пазар. „Пазарните множители на българските компании бяха високи, но сега са на здравословно ниво“, каза още Колчев.
Според Радослава Масларска, изпълнителен директор на Елана Трейдинг, продавачи по време на корекцията са били основно чужди инвеститори и дребни спекуланти.
През 2008 г. ще има по-малко, но по-атрактивни IPO-та, а настоящата година ще бележи началото на процес на консолидация на пазара на взаимни фондове. От Елана оценяват потенциала за развитие на пазара на взаимни фондове като висок, като той ще се разгърне при нормализиране на средата.

Свързани компании:

Елана Холдинг АД(9IQA)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 12.09.22 г.
fallback