fallback

Дойче банк ще листва български компании в Лондон и Варшава

Първото IPO най-вероятно ще стане факт до края на годината, съобщи за Investor.bg шефът на българското представителство на банката

12:10 | 26.02.08 г.
Автор - снимка
Създател

Представителството на Дойче банк в България в момента води стратегически преговори с 10-12 големи български компании с цел окрупняване на бизнеси в секторите, в които те работят, отпускане на кредитиране с цел осъществяване на придобивания, както и посредничество при последващи листвания на фирмите. Това съобщи за Investor.bg Борислав Иванов, официален представител на Дойче банк за България. По думите му първото първично публично предлагане (IPO) най-вероятно ще стане факт до края на тази година, като се планира да бъде осъществено в Лондон, но не бе уточнено за коя компания става въпрос. Иванов каза само, че сред компаниите, с които преговорите са в по-напреднал етап, има застрахователно дружество. В областта на кредитирането банката по принцип ще се насочва в България към инфраструктурни проекти и по-конкретно в енергетиката и при строителството на магистрали. Освен това ще работи и с други банки в страната, включително ще им бъдат отпускани кредитни линии. На въпрос на Investor.bg дали се планира участие в кредитирането на големите инфраструктурни проекти у нас като нефтопровода Бургас-Александруполис и газопровода Южен поток Иванов отговори, че засега банката няма намерение да се включва в тези проекти, но доколкото му е известно, е имало запитване в тази връзка в офиса им Лондон. Относно включване в кредитирането на проекта АЕЦ Белене, чиято стойност е близо 4 млрд. евро, беше посочено, че макар Дойче банк да не участва в конкурса за структурираща банка, е възможно да се включи на по-късен етап във финансирането, тъй като поради големината на кредита едва ли е възможно да го отпусне само една банка. Що се отнася до намеренията на Дойче банк да отвори клон у нас, шефът на представителството на банката заяви, че е възможно това да стане след една-две години, като засега не се предвижда отварянето на нови офиси освен този в София. Обсъжда се също и въпросът за възможността за откриване на сметки на големи клиенти, но това ще стане в по-далечно бъдеще и към момента в правата на представителството на Дойче банк в България е да открива сметки в Швейцария и Виена. 

За миналата година приходите на представителството на Дойче банк в България са 10 млн. евро, докато за 2006 те са 4 млн. евро. Представителството на банката у нас беше открито в средата на 2006 г. По думите на Борислав Иванов намеренията на Дойче банк са тази годна сумата да надмине 15 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 29.08.22 г.
fallback