fallback

Изи Асет Мениджмънт планира да излезе на БФБ до края на 2008 г.

Лихвеният марж на кредитната инстутуция е 8,75%, а годишният процент на разходите (ГПР) - над 50%

11:53 | 19.02.08 г.

Изи Асет Мениджмънт АД планира излизане на БФБ-София до края на 2008 г., каза изпълнителният директор на дружеството Станимир Василев на пресконференция днес.

Посредник по предлагането е ИП БенчМарк Финанс АД, като увеличението ще бъде чрез нови акции, а цената ще бъде определена пазарно, каза Биляна Вълкова, директор инвестиционно банкиране в ИП БенчМарк Финанс АД.

Изи Асет Мениджмънт отчита 1,68 млн. лв. нетна печалба за 2007 г. при 7,1 млн. лв. приходи от дейността, което прави норма на печалба от 24%. През 2007 г. са отпуснати кредити за 19,2 млн. лв. Към 31 декември 2007 г. кредитният портфейл е 10,3 млн. лв. Нетният лихвен марж е над 8,75%.

Компанията е фокусирана върху един-единствен продукт - Изи Кредит, който е домашен микрокредит. Дружеството има мрежа от 800 лични финансови съветници, които доставят парите в дома на клиента и вземат вноските също от дома му.

При първо кандидатстване максимумът е до 800 лв., с нарастващите степени на доверие клиентът може да усвои по-голяма сума. Максималната сума е 3 хил. лв. Срокът е от 8 до 48 седмици, а оскъпяването от 1,2% до 2,5% седмично. Идеята е седмичната вноска да бъде позволима. Основатели на компанията и собственици са Станимир Василев и Неделчо Спасов. "За момента компанията работи само на българския пазар, но имаме амбицията да предложим нашите услуги и на други пазари, първо в съседните страни. Разглеждаме Румъния и Украйна, но на най-напреднала фаза е Украйна, тъй като в Румъния има доста конкуренти, а Украйна е на фаза, където сме били преди 3 години. И ако имаме финансиране можем да стартираме в страната", каза Василев. Според Неделчо Спасов ГПР (годишният процент на разходите) на кредитите от Изи Кредит е с 50% над банковите кредити, но това е премия за необезпеченост на кредитите, основната цел на които е покриване на временна дупка в платежния баланс на домакинството.

"Ние започнахме от гр. Видин, за да видим как ще стартираме в един тежък регион", каза Станимир Василев. "Имахме едва 1500 кредита през 2005 г., увеличихме ги до 9000 през 2006 г. и до 32 000 през 2007 г. Няколко банки застанаха зад нас и ни помогнаха с финансов ресурс, като първо беше ПИБ, а в момента - СИБанк и Сосиете Женерал Експресбанк". Конкуренти на дружеството са Джет Файнанс Интернешънъл и Кредибул, но те са фокусирани основно върху стоковите кредити, уточни Василев.

Моделът за развитие е британската Провидент Файненшъл, която е със 126 години история и развива дейност в Полша, Мексико и др. страни, като в Полша има 800 хил. клиента (2% от населението). Моделът на Изи Кредит разчита, че кредитите се отпускат от познат на познат.

"Едва ли банка след неплащане към нас би отпуснала кредит на този клиент. Процентът на необслужваните кредити е около 5%".

"Кредитираме и в Столипиново и други региони, като резултатите са добри. В Столипиново личният съветник е служител на компанията EON. В София процесът на кредитиране е най-труден, защото хората са най-мобилни", уточни Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 13.09.22 г.
fallback