fallback

Руската интернет компания Yandex обмисля IPO на Nasdaq

Според анализатори капитализацията на компанията може да надхвърли 3 млрд. долара

13:29 | 15.02.08 г.

Най-голямата интернет компания в Русия Yandex планира да листне акциите си на американската борса Nasdaq тази есен, съобщи бизнес изданието Комерсант.

Компанията е избрала Morgan Stanley, Deutsche Bank и Ренессанс Капитал за мениджъри на първичното публично предлагане. Според анализатори капитализацията на компанията може да надхвърли 3 млрд. долара.

Размерът на предлагането още не е определен. Компанията няма спешна нужда от средства, посочва вестникът, позовавайки се източник, близък до темата.

Yandex е създадена през 2000 от Аркади Волож и Иля Сегалович.

Чрез холандската Yandex NV, която държи 100% от руското дружество Yandex, около 35% от акциите на компанията са собственост на фондовете ru-Net Holdings и Baring Vostok Capital Partners, 15% се държат от Tiger Technologies, около 30% са на основателите на компанията и 20% – на миноритарни акционери.

По данни на компанията интернет порталът й има над 7 млн. уникални посещения дневно, като през него се реализират около 54% от всички заявки за търсене в руското интернет пространство. Порталът предлага поща, каталог от сайтове, блог и др.

За 2007 г. приходите на Yandex нарастват с около 130% до 167 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 29.08.22 г.
fallback