fallback

Спарки АД-Русе излиза на борсата до края на месеца

Непрофесионалните инвеститори ще трябва да депозират средства при подаване на поръчки за участие в публичното предлагане на дружеството

17:57 | 07.02.08 г.

Станислав Петков. Снимка: Investor.bg

Спарки АД Русе планира началото на публичното му предлагане да започне до края на февруари 2008 г., съобщиха от дружеството на пресконференция днес.

Ще бъдат предложени 300 хил. акции, или 10% от капитала, като заявки ще се подават в рамките на един ден, вероятно на 19 февруари. Поръчките ще са без предварително депозиране на сумата за професионалните инвеститори, а за непрофесионалните инвеститори - с предварително депозиране на сумата в банка ДСК. Физическите лица професионални инвеститори, регистрирани от КФН, също ще трябва да депозират предварително средствата по поръчката си.

60% от емисията е заделена за институциионални инвеститори, а 40% - за останалите. Ще могат да се подават лимитирани и пазарни поръчки, а разпределението и класирането ще бъде по метода букбилдинг. Цената на изпълнение ще бъде еднаква за всички инвеститори.

Обявяването на резултата ще бъде на 20 февруари, а 21 февруари ще бъде първият ден за търговия с акции на дружеството. Посредници по предлагането за ИП София интернешънъл секюритиз АД и ТБ Банка ДСК АД. Определеният ценови коридор за една акция е 45,7 лв. минимум и 55,5 лв. максимум. Беше даден пример, че при цена 45,7 лв. коефициентът P/E за 2007 г. е 15,7, P/S е 2,8, а P/B - 3,4. Годишният ръст на продажбите за последните 3 години е над 50% г., каза Станислав Петков, председател на Надзорния съвет на Спарки АД - Русе. В последните години са вложени 22 млн. лв., включително нов заваръчен цех с 50 работни места, нов бояджиен цех за 2 млн. лв. и др.

Очакваме в следващите три години да увеличим 3 пъти производството си на земеделски машини, каза Станислав Петков, като уточни че в момента дружеството е най-големият работодател в Русе. За 2007 г. прогнозните приходи от продажби са 49,4 млн. лв., а очакваната нетна печалба - 8,75 млн. лв.

До 2010 г. се планира удвояване на продажбите до 95 млн. лв. и увеличаване на нетната печалба до 14,7 млн. лв. Прогнозите са направени на база очаквани поръчки от дългосрочни клиенти.

Очакваните инвестиции до 2010 г. са за 16,5 млн. лв., като средствата ще бъдат осигурени от печалбата в следващите години и банкови заеми. Дружеството има 3 основни клинета и 25 други клиенти. Дружеството произвежда заварени конструкции (колони, рами, стрели, шарнири, мачти, кофи), селскостопанска техника, пътностроителна техника и транспортна техника и строително монтажни работи.

Виолина Маринова, изп. на Банка ДСК, заяви, че Спарки е значим клиент за банката и в това предлагане ДСК с пенсионното дружество и управляваните фондове се явява не само мениджър на емисията, но и потенциален инвеститор.

След предлгането free-float-ът ще достигне 16,75%, в това число вече съществуващия free-float от 6,75%, а до 2010 г. се планира увеличение на капитала, с което свободно търгуваният обем ще достигне 28,2%. Чуйте аудиозапис от пресконференцията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:05 | 02.09.22 г.
fallback