fallback

Меком патентова нова порода свине, с договор за прошуто от Италия

Дружеството е единственото в България и Румъния, което има разрешение да изнася за ЕС

18:34 | 17.01.08 г.

Меком АД, Силистра притежава патент на собствена нова порода свине, това каза на пресконференция днес собственикът на компанията инж. Стефан Райчев. „Скоро подписахме договор с голям концерн в Италия за дистрибуция на прошуто“, каза още Райчев и допълни, че през декември стойността на вноса от деликатеса възлиза на 150 хил. евро.

По думите на Райчев Меком е единственото предприятие в България и Румъния, което има сертификат „А”, което означава, че то е вградило „система за проследяемост“ по веригата стопанин - живо животно – кланица – месопреработка – краен продукт. В резултат на това предприятието е единственото у нас и в Румъния, което изнася деликатеси в страните от ЕС.

„Силистра се намира на стратегическо място – в радиус от 150 километра има 10 млн. потребители“, каза още Райчев. „Получаваме добра рентабилност от износа поради недостига на агнешко в световен мащаб“, допълни той.

Публичното предлагане на Меком АД ще стартира на 21 януари и ще продължи до 23 януари. Поръчки за покупка ще се приемат в рамките на трите работни дни от 9 до 16 ч.

До 24 януари водещият мениджър ще изготви списък за разпределение на предлаганите акции и ще уведоми инвеститорите, включени в него. Срокът за заплащане на записаните акции е три работни дни и започва да тече от 25 януари.

В IPO-то на Меком ще бъдат предложени минимум 10 000 000 и максимум 10 682 800 акции, тоест минимумът записани и платени акции, под който IPO-то ще се счита за неуспешно, е 10 млн. акции.

Меком АД очаква през 2012 г. положителен нетен консолидиран финансов резултат на стойност 28,895 млн. лв. което е 6,8 пъти повече в сравнение с печалбата на дружеството за 2007 г. в размер на 4,257 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
fallback