fallback

Покупките при Зърнени храни подкрепени от стабилизиращия мениджър

Като стабилизиращ мениджър ЦКБ може да извърши стабилизация в 30-дневен срок, в размер до 3% от капитала

10:36 | 18.12.07 г.

Заради вчерашните разпродажби по позицията на Зърнени храни България се наложи мениджърът на емисията - Централна кооперативна банка АД, да влезе в ролята си на стабилизиращ мениджър, отредена му в проспекта на дружеството. През банката бяха изкупени общо 593 278 акции, или 97% от търговията извън кросовите сделки. Цената, на която бяха правени сделки през ЦКБ, беше между 4,30 и 4,40 лв. за акция, или 10-20 ст. под цената на публичното предлагане, която е 4,50 лв.

Като стабилизиращ мениджър ЦКБ може да извърши стабилизация в 30-дневен срок, в размер до 3% от капитала на новото дружество, или до 5,1 млн. акции. След изкупените в понеделник акции, като ангажимент остават до 4,6 млн. акции.

IPO-то на Зърнени храни България приключи в събота, а вчера бе стартът на вторичната търговия с акциите на компанията. Реално търговията трябваше да започне най-рано в четвъртък, след приключването на сетълмента и прехвърлянето на акциите към клиентските подсметки при посредниците.

Клиентите на Българска пощенска банка АД продаваха още вчера, като възможна хипотетична причина може да се посочи евентуален недостиг на средства у някои инвеститори поради подаване на прекалено голяма поръчка с очаквания за голямо презаписване. Според неофициална информация няма презаписване за юридическите лица, като коефициентът на удовлетворение е 100%, а при физическите лица този процент е 50%. За да платят акциите си, някои клиенти вероятно е трябвало веднага да ги продадат, преди да ги притежават, и в рамките на деня да не дължат пари.  В наш анализ предупредихме за опасността да бъдеш удовлетворен на 100% в IPO, в което си очаквал презаписване. Вчера с регистрационни сделки бяха прехвърлени 20,96 млн. акции на Зърнени храни България АД от класираните в публичното предлагане общо 42,7 млн. при цена от 4,5 лв. за брой.

Бяха сключени 52 регистрационни сделки с клиенти на 23 инвестиционни посредника. Сред тях не са клиентите на първите 4 посредника по брой клиенти на COBOS - Карол, Елана, БенчМарк и Юг Маркет, които явно ще са за днес или друг ден и сметките им ще бъдат захранени с акциите на Зърнени храни България АД по-късно от сметките на инвеститорите със сключени днес регистрационни сделки. Клиентите на системата COBOS са основно изявени спекуланти.

Затова пък клиентите на петия по-брой клиенти на COBOS - Българска пощенска банка АД, осъществиха 99,9% от продадените вчера 613 420 акции на Зърнени храни България, като изключим една кросова сделка между клиенти на ИП Реал Финанс и три кросови сделки между клиенти на ИП Позитива.

Вчера следобяд в търговската система на БФБ-София имаше оферта с валидност за деня, за покупка на 406 722 акции при цена 4,30 лв. от стабилизиращия мениджър ЦКБ. При тази цена инвестиралите в дружеството биха загубили 4,44%, спрямо покупната цена на IPO-то.

Вчера се сключиха и сделки на цена 4,20 лв., или с 6,67% под цената на IPO-то от 4,5 лв., като сделките бяха 2 за едва 10 акции, както и сделка с 15,6% печалба, сключена в самото начало на търговската сесия. Продавач при 4,20 лв. е клиент на ИП Сомони Файненшъл Брокеридж АД, с който посредник вчера нямаше сключени регистрационни сделки, следователно това са акции на лице, притежавало книжа в някое от слелите се 8 дружества в новото Зърнени храни Бългаиря АД.

Предстои да видим дали ще се наложи ЦКБ да стабилизира търговията и ако се наложи - на какви цени ще го направи и до какъв обем, като това се очертава като едно от интересните събития до края на седмицата. Разбира се, днес и утре купувачи в публичното предлагане не би трябвало да могат да продават, защото още няма да е минал сетълментът на сделките и е възможно при липсата на предлагане цената да претърпи значително изменение.

Според информация на в. Дневник Комисията за финансов надзор е започнала проверка на осъществените вчера продажби, по подозрение, че са извършени преди притежаването на акциите. КФН прие практики за процедурата букбилдинг, за да избегне неяснотите, които породиха някои публични предлагания по този метод. Регистрационните сделки за оставащите 21,7 млн. акции вероятно ще се сключат днес, включително с клиентите на посредниците Карол, Елана, БенчМарк и Юг Маркет. Книжата ще им бъдат захранени в COBOS в петък или ден след захранването на тези с осъществени вчера регистрационни сделки. В графика на публичното предлагане беше обявено, че регистрационните сделки ще бъдат сключени на или около 17 декември, което не изключва 18 декември и дори следващите дни. Цената на акциите на Зърнени храни България АД може да следите и дистанционно чрез услугата SMS Котировки на Investor.bg Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 04.09.22 г.
fallback