fallback

Рекорден брой IPO-та в света за годината

Рекордната активност през настоящата година е била постигната въпреки липсата на много големи листвания

18:04 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

2007 година е рекордна по активност на компаниите за листване на борсите в световен мащаб, показва анализ на Ernst & Young. За първите 11 месеца на годината броят на компаниите, решили да поемат по пътя на публичността, надхвърля общия брой IPO-та за цялата 2006 година, а набраният капитал е на рекордно висока стойност.
От началото на годината до края на ноември в света са били проведени общо 1739 първични публични предлагания, а привлеченият от борсите капитал е на стойност 255 млрд. долара. За сравнение през цялата 2006 общият брой IPO-та е бил 1729, като в компаниите са влезли 246 млрд. долара. Очакванията на Ernst & Young са, че до края на годината ще бъдат поставени нови рекорди, като само данните за първите две седмици на декември показват, че са привлечени 18 млрд. долара, разделени в общо 91 IPO-та.
Рекордната активност през настоящата година е била постигната въпреки липсата на много големи листвания. Най-голямото IPO за 2007 година е това на руската банка ВТБ, което привлече 8 млрд. долара - значително под привлечените в най-голямото публично предлагане през миналата година 22 млрд. долара от китайската банка ICBC.
Основният брой първични предлагания е осъществен в развиващите се пазари, където са направени 14 от 20-те най-големи IPO-та. За сравнение година по-рано в топ 20 присъстват едва девет компании от тези страни. Ако бъдат разделени по индустрии, публичните предлагания на финансовите компании продължават да държат първото място с около една четвърт от общата сума на привлечените средства.
Според директора на отдела за наблюдение на IPO-активността в Ernst & Young Джил Форър, увеличената активност в развиващите се пазари се дължи на техния икономически ръст и глобализацията на капиталовите пазари. Така постепенно се оформят нови финансови центрове и инвеститорите все по-активно търсят възможности за инвестиране там.
В така наречената група BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай) чрез първични предлагания са привлечени 106,5 млрд. долара в общо 382 емисии до този момент спрямо регистрираните за съпоставимия период година по-рано 302 предлагания на обща стойност 89,6 млрд. долара.
Погледнато в световен мащаб водещите пазари по привлечена чрез IPO сума са Китай (52,6 млрд. долара), САЩ (38,7 млрд.) и Бразилия (29,0 млрд.). По брой листвания отново води Китай, където са регистрирани 209 емисии, следват Австралия със 189 и САЩ със 178 IPO-та.
По региони в Азия и Океания са били проведени 46 на сто от първичните предлагания, следват Европа, Близкия Изток и Африка с общо 35 на сто и Северна Америка с 14 на сто. Разпределението на привлечения капитал е съответно 32 на сто, 38 на сто и 16 на сто.
Въпреки голямата несигурност на пазарите вероятно през следващата година ще станем свидетели на висока IPO-активност, особено в развиващите се държави, коментира в заключение Форър.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 09.09.22 г.
fallback