fallback

Законът позволява отказ от поръчка за IPO до 2 дни след резултата

КФН въвежда правила за букбилдинга

16:20 | 12.12.07 г.

Заявител на акции от IPO може да се откаже от поръчката си в срок от 2 дни от обявяването на резултата в Комисията за финансов надзор или по-дълъг срок, ако е предвиден в проспекта. Хипотезата е описана в чл. 87, буква А от ЗППЦК и е валидна, ако цената на класиране не е записана в проспекта, каза на брифинг днес професор Милчо Стоименов, член на Комисията за финансов надзор.

Комисията за финансов надзор е приела практика за намиране на цената при публично предлагане по метода букбилдинг и за осъществяване на разпределението. Комисията ще съблюдава в проспекта да бъдат записани 6 детайла. Това са различните категории потенциални инвеститори - институционални, професионални, непрофесионални, чужди и др., а също така начален и краен срок на предлагането.

В проспекта трябва да фигурират цената или диапазона на предлагането, методите по които са намерени, както и лицата които отговарят за изчисляването им, а също уточнение дали цените са обвързващи или препоръчителни, тоест дали предлагането ще е по тези цени или това са "проучвателни" цени, както се изрази проф. Милчо Стоименов. Трябва да бъдат записани критериите за определяне на цената при класиране, както и дали ще има приоритетно третиране на различни групи инвеститори. Препоръчителните практики ще бъдат публикувани и ще се вземат предвид при предстоящите за одобрение проспекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 08.09.22 г.
fallback