fallback

Поръчки за 1 млрд. лв. в IPO-то на Енемона

Дружеството ще има около 4 100 акционери. Търсенето бе 30 пъти над предлагането при максималната цена

12:47 | 27.11.07 г.

Прокопи Прокопиев, Директор "Корпоративна политика" в Енемона АД

В IPO-то на Енемона АД има различни коефициенти на удовлетворение за институционалните инвеститори (фондове) и за неинституционалните инвеститори и физическите лица. А именно 3,33% (или 1/30) за институционалните инвеститори и 1,66% за останалите (или 1/58), научи Investor.bg от източници отказали да бъдат цитирани. Поръчките за записване на акции от първичното публично предлагане на „Енемона”, получени на 26 ноември 2007 г., възлизат на 1 млрд лв., съобщиха от мениджърите на емисията Елана Трейдинг и Обединена българска банка.

Всички клиенти, подали поръчки при мениджърите на IPO-то, са удостоверили възможностите си за заплащането им на 100%. Цената на пласиране бе определена на 16,80 лв на акция, което бе и горната граница на обявения ценови диапазон. Набраните средства от публичното предлагане, които се очаква да постъпят в Енемона, са общо 33,6 млн. лв. Сумата на поръчките надминава 30 пъти стойността на емисията. Количеството акции от 2 млн. броя акции ще бъдат разпределени между над 4 100 юридически и физически лица.

В крайното класиране над 8% от акциите са записани от чуждестранни инвеститори, както физически, така и юридически лица. Едва 0,16% от общото количество поръчки принадлежи на лимитирани поръчки с максимална цена под 16,80 лв. Почти 65% от общото количество на подадените поръчки са пазарни поръчки за сума или брой ценни книжа. Заплащането на акциите започва на 28 ноември и продължава до 4 декември. До края на деня инвестиционните посредници ще получат файлове с разпределението на акциите за техните клиенти.

Акциите на дружеството, които ще се търгуват свободно на Българската фондова борса (free-float), ще са 16,76% от капитала на дружеството. Очаква се вторичната търговия с книжата на Енемона да стартира на 8 януари 2008 г.

Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната дейност на Енемона АД, която включва следните проекти:

- Инвестиции в енергийни проекти на базата на възобновяеми енергийни източници (проект „Енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса в Северна България”, соларни електроцентрали и др.).

- Инвестиции, свързани със закупуването на активи, с цел увеличаване възможностите на Енемона АД като водеща инженерингова и строително-монтажна компания да реализира крупни проекти в енергетиката, индустрията и екологията.

- Енергиен проект „Ломски лигнити” - проучване, разработка на проекта и привличане на стратегически инвеститори.

- Рефинансиране на част от дългосрочните задължения на компанията с цел оптимизиране на кредитния портфейл и намаляване на лихвените и валутните рискове за дружеството.

*Новината е актуализирана с коефициентите на удовлетворение в 15:30

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
fallback