fallback

Агрия Груп холдинг очаква да преизпълни прогнозната печалба със 100%

На 3 декември приключва подаването на поръчки за дружеството

12:50 | 22.11.07 г.

Емил Райков, снимка: Investor.bg

Агрия груп холдинг предлага 1,7 млн. акции чрез първично публично предлагане, с което капиталът ще достигне 6,8 млн. акции с номинал 1 лв., каза на пресконференция днес Емил Райков, изпълниелен директор на Агрия груп холдинг АД.

"ОББ финансира дейността ни на 70-80%, като банката е й водещ мениджър на емисията ни", уточни той.

Цел на увеличението е привличане на ресурс за инвестиционната програма на дружеството. Компанията предвижда 100% увеличение на нетните продажби до 2012 г. Счетоводната печалба е планирано да се увеличи от 1,7 млн. лв. в края на 2007 г. до близо 10 млн. лв. в края на 2012 г.

"Счетоводната печалба е вече 2,3 млн. лв. на консолидирана база за деветмесечието на 2007 г. Считаме, че ще изпреварим с 100% заложената прогноза за печалба от 1,7 млн. лв. за 2007 г., като анализът е на база текущите пазарни цени на продукцията, която реализираме. Прогнозните данни до 2012 г. са заложени максимално консервативно", заяви Емил Райков. За 2007 г. 57% от продажбите са от преработвателната промишленост (мелнично производство), като за 2012 г. се очаква делът на 4-те направления да е по около 25%.

Основните направления на дейността са четири - агробизнес, преработвателна промишленост, хранителновкусова промишленост, производство на енергийна рапица и биогорива.

Дружеството планира до 2012 г. да обработва 75 хил. дка, от които 20 хил. дка собствена земеделска земя, спрямо 55 хил. дка обработвани в момента. Историята на дружеството започва през 1996 г., когато е приватизирана зърнобаза и мелничен комбинат в гр. Попово.

Лицензираният капацитет на зърнения склад на дъщерното дружество Кристера АД е 42 хил. тона, което е най-големият лицензиран публичен склад в България, според данни на Емил Райков.

В края на 2007 г. размера на собствения капитал се очаква да достигне 35 млн. лв. при успешно IPO. Инвестиционната програма на дружеството е оценена на 33,2 млн. лв., като основна част от средствата ще бъдат привлечени с увеличението на капитала. В агробизнеса ще бъдат вложени 11,20 млн. лв., включително покупка на земеделска земя. Инвестициите в хранително-вкусовата промишленост ще бъдат на стойност на 4 млн. лв. Инвестицията в биогорива се планира на 18 млн. лв. Предвижда се изграждането на завод с капацитет 100 хил. тона сурово олио годишно, от което ще се произвеждат биогорива. Крайният срок на проекта е декември 2009 г.

Планирано е до 2010 г. делът на биогоривата да е 10% в ЕС, като за България за момента е заложен 5% дял на биогоривата в смеските дизел, които се предлагат по бензиностанциите. Това са индикативни цели и вероятно със следващи директиви, те ще станат задължителни, прогнозира Райков. "Агрия груп холдинг и дъщерното му Кристера работят отдавна с ОББ. Започнали сме с класическо банково кредитиране и обслужване, продължихме с облигационна емисия и като естествен резултат вече говорим за излизане на борсата, едно развитие даващо устойчивост на компанията", каза Христос Кацанис, изпълнителен директор на банката.

"Самият аз имах възможност да посетя г-н Райков във Варна, бях впечатлен от организацията и модерната атмосфера в предприятието. Всичко даваше вид на европейска фирма с бъдеще. Само да напомня, че групата на Агрия е един от най-важните фактор в областта на производството на хранителни стоки в страната и сме впечатлени от факта, че мениджмънта на Агрия гледа напред и създава международни сътрудничества и партньорства", обобщи Кацанис. Предложените 1,7 млн. акции ще формират free float от 25%, минималната продажна цена е 9 лв., а ценовият диапазон е 9-13 лв., като методът на продажба е букбилдинг, каза Бойка Василева, директор инвестиционно баниране в ОББ. Оценката е направена от екип на ОББ, съвместно с Агрия груп холдинг. Използвани са няколко консервативни методи на оценяване. Поръчки ще се приемат от 29 ноември до 3 декември. Поръчките могат да бъдат пазарни и лимитирани. Плащането на акциите ще се извършва до 7 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 09.09.22 г.
fallback