fallback

До 14 декември ще бъдат предложени до 20% от Зърнени храни България

Дружеството има активи за 290 млн. лв. и 171 млн. издадени акции, собствениците питат инвеститорите за цената

17:40 | 19.11.07 г.

До 14 декември ще бъдат приемани оферти за участие в предлагането на акции от Зърнени храни България АД, показва графикът за протичане на публичното предлагане, предствен днес от мениджъра по емисията - Централна кооперативна банка.

Ще бъдат предложени съществуващи акции и в компанията няма да постъпят средства, като предлагането е част от стратегията на Химимпорт да листва на борсата всичките си основни бизнеси.

След сливането на 8-те компании Зърнени храни България АД ще има 290 млн. лв. активи и 171 млн. издадени акции при 175 млн. лв. капитал.

До септември 2007 г. дружеството има продажби за 52 млн.лв., а цялата 2007 г. се очаква да достигнат 124,5 млн. лв. За 2012 г. се планират продажби за 756,8 млн. лв.

За деветмесечието на 2007 г. нетната печалба е 6,3 млн. лв., а за цялата 2007 г. се планира тя да е 12,3 млн. лв. Печалбата за 2012 г. се планира да достигне 69,9 млн. лв. В новото дружество, приемник на публичното Слънчеви лъчи България АД, с най-голям дял ще бъде Химимпорт АД притежаващ 54%. В предлагането ще бъдат предложени 15%, като водещият мениджър ЦКБ ще има право да увеличи пакета с още 5%. ЦКБ ще бъде и стабилизиращ мениджър и ще извърши стабилизация в 30 дневен срок, в размер до 3% от капитала на новото дружество. Предлагането ще е на две части - публично предлагане в България и частно пласиране на чужди инвеститори, поради факта, че публичното предлагане към чуждестранни инвеститори попада в друг тип регулация и е много скъпо. Цената и алокацията ще се определят по метода букбилдинг с лимитирани и пазарни поръчки.

Графикът на публичното предлагане започна днес с презентация пред анализатори и журналисти. От дружеството се надяват да получат обратна връзка от присъстващите анализатори и фонд мениджъри за ценовия диапазон на публичното предлагане. Утре и вдругиден ще се проведат предварителни срещи с по-големи клиенти, казаха от ЦКБ. Банката ще публикува анализ на дружеството около 26 ноември.

След това ще бъде проведена нова среща с инвеститори и анализатори до 30 ноември. На 5 декември ще се определи ценовия диапазон. Около 7 декември се очаква проспектът да бъде одобрен от КФН.

Между 10-14 декември ще бъде записването за чуждите и българските инвеститори.

На 17 декември сделките ще се регистрират на БФБ, сетълментът им ще е 19 декември и от 20 декември ще започне борсовата им търговия. Целта на мениджмънта е продажбата да се осъществи до края на годината. Вероятната причина за скъсените срокове е, че продажбата ще формира значителна печалба за 2006 г. за компанията майка Химимпорт АД, както днес продажбата на акции от Етропал формира 7 млн. лв. печалба за Еврохолд България. Дружеството Зърнени храни България АД ще започне своето съществуане със съдебната регистрация, която се очаква да се случи около 27 ноември, когато 8-те компании, обект на сливането, ще престанат да съществуват.

Изпълнителният директор на дружеството Чавдар Трифонов определи целта на дружеството да бъде близо до фермерите и потребителите. Компанията има 14 зърнени бази, което е 35% от лицензирания капацитет. Маслодобивното предприятие в Провадия ще продължи да произвежда слънчогледово олио под марката Слънчеви лъчи.

През 2008 г. ще бъде стартиран завод за биодизел с капацитет 100 хил. тона годишно, който ще бъде първият в България. Работи се и по проект за още една инсталация за биодизел, отново с капацитет 100 хил. тона.

Компанията ще търси възможности за придобиване на бизнеси. Искаме да бъдем най-добрата агробизнес компания в България, уточни Трифонов. Плюсовете на дружеството са добри контакти с фермерите и достъп до реколта, опит в преработката, диверсификация на продуктите и добра логистика. Дружеството ще се възползва от синергията с другите дружества от структурата на Химимпорт, като ще търси и различни партньорства.

Дружеството планира да има 36% пазарен дял в изкупуването на маслодайни семена през 2012 г., спрямо 14% в момента. До 2050 г. потреблението на храни в света ще се удвои поради увеличаване на населението и нарастване на доходите, прогнозират от Зърнени храни България.

Нарастването на глобалните енергийни нужди водят до стимулиране на употребата на биогорива. Годишното увеличение на потреблението на месо е 1,3% а търговията със селскостопанска продукция се увеличава с 2,24% годишно. Данните са във физическо изражение. До 2012 г. около 11% от растителните масла ще се използват за биодизел, а годишният ръст в производството на биодизел ще достигне 36%, се казва в прогнозата.

Според Зърнени храни България АД у нас има 38 млн. дка земеделска земя, от които 8 млн. дка пустеещи земи, като от дружеството се надяват фермерите да увеличат обработваните площи стимулирани от субсидиите и високите изкупни цени. От компанията очакват 7 млн. тона земеделско производство у нас за 2007 г., като очакват ръст с 40% до 2012 г. Фактор за увеличението ще бъде и повишаване на добива от единица площ, които в момента у нас са с 30-35% по-ниски от тези в държавите от ЕС.

Делът на биодизела в общите продажби ще варира около 35-40% в следващите 5 години заяви Чавдар Трифонов, като за 2008 г. този процент ще е 57%, а за 2012 г. - 66%.

"До този момент фирмата не притежава земеделска земя. Насочени сме единствено към търговията със селскостопанска продукция. Осъзнавайки все по-нарастващата тежест на земеделската дейност, ние също след 1-2 г. сме заложили сключване на договори за аренда, тоест навлизане на фирмата в производството на земеделска продукция", уточни другият изпълнителен директор на дружеството - Георги Костов.

Презентация на дружеството е налична в уеб страницата на ЦКБ.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
fallback