fallback

Повечето фирми на Олег Дерипаска излизат на фондовата борса до 3 години

Първо на фондовия пазар ще излезе „Руски алуминий”, а след това – „En+”, притежаваща главно енергийни активи

17:25 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Холдингът „Базов елемент”, собственост на руския бизнесмен Олег Дерипаска, възнамерява в близките три години да проведе първично публично предлагане (IPO) на повечето си дъщерни фирми, съобщава вестник Ведомости.
Първо на фондовия пазар ще излезе „Руски алуминий”, а след това – „En+”, притежаваща главно енергийни активи. От „Базов елемент” съобщават, че обемът на предлагането ща зависи от ситуацията на пазара и потребностите на фирмите от средства, обаче „Базов елемент” няма намерение да загуби контрола в своите фирми, въпреки че става въпрос за десетки милиарди долари.
Съобщава се, че първоначалните планове са били още тази есен „Руски алуминий” да проведе IPO на Лондонската борса, като от сделката Дерипаска и партньорите му са могли да „заработят” около 5 млрд. долара. Излизането на борсата обаче е отложено за следващата година поради лошата ситуация на международните фондови пазари.
Готовност за предлагане на борсата през 2008 г. имат и застрахователната „Ингосстрах”, „Руские машины”, а също и строителни фирми от холдинга.
Активите на „Базов елемент” за миналата година се оценяват на 23 млрд. долара, обаче тяхната пазарна цена сега може да достигне 50 млрд. долара, смятат от ръководството на холдинга. Съвкупните приходи на холдинга за миналата година са 18,47 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:36 | 05.09.22 г.
fallback