fallback

Дубайският пристанищен оператор DP World прави IPO за 5 млрд. долара

Първоначалните планове са били за привличането на 3,42 млрд., но поради проявения интерес е взето решение за по-голямо предлагане

14:53 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Властите в Дубай са взели решение да увеличат броя на предлаганите акции от DP World, четвъртата по големина компания за превоз на контейнери в света, до 23 на сто от капитала на компанията в резултат на неочаквано големия интерес към IPO-то й, предава Arabianbusiness.com. Това ще превърне публичното предлагане в най-голямото до момента в региона на Близкия Изток, като плановете са да бъдат привлечени 4,96 млрд. долара.
Предвижда се да бъдат предложени 3,245 млрд. акции на DP World, както и опции от типа greenshoe за още 572,7 млн. акции, съобщават от държавната компания Dubai World, която притежава DP.
IPO-то приключва на 20 ноември, като DP World ще бъде първата голяма листната компания на създадената преди две години Dubai International Financial Exchange.
Първоначално беше планирано Dubai World да предложи 20 на сто от капитала си, или 2,822 млрд. акции в ценови диапазон от 1,00 до 1,30 долара за брой, както и да издаде 498 млн. greenshoe опции, с което при достигането на максималната цена общият привлечен капитал щеше да достигне 3,42 млрд. долара.
Опциите greenshoe дават право на емитента да продаде допълнително количество акции при положение, че търсенето при IPO-то надхвърли предложените книжа. В повечето случаи компаниите си запазват правото на издаване на такъв тип опции за около 15 на сто от размера на предложената емисия.
Част от приходите от IPO-то ще бъдат използвани за погасяване на задълженията към инвеститорите, които през 2005 година са закупили сукук облигации (ислямски облигации) за сумата от 3,5 млрд. долара от компанията Ports, Customs & Freezone, която към момента е собственост на DP World. Матуритетът на облигациите изтича през януари 2008 година.
DP World, която през миналата година закупи британския пристанищен оператор Р&О за 6,8 млрд. долара, разполага с 42 терминала в 22 държави. Плановете на компанията са до 2017 година капацитетът да бъде увеличен до транспортирането на 90 млн. контейнера годишно.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:45 | 25.08.22 г.
fallback