fallback

Фонд мениджъри не очакват ново „излитане“ на борсата

IPO-то на Енемона се оценява като най-интересно от предстоящите, в IPO-то на ЦБА се продават най-вече очаквания за силен растеж на продажбите и експанзия в страната

16:01 | 14.11.07 г.

Отчетените понижения по много от позициите на БФБ-София през последните седмици, от една страна, и очакваните първични публични предлагания (IPO-та), от друга, ни подтикнаха да се обърнем към фонд мениджъри, брокери и анализатори с няколко въпроса относно прогнозите им за развитието на пазара в близко бъдеще. Попитахме ги за мнението им за предстоящите най-скоро четири IPO-та, за причините за спада на борсата и за това дали според тях има компании или сектори, играещи ролята на убежища при корекцията. Обобщението на дадените отговори показва, че наблюдаваният доскоро спад се счита за нормално явление предвид продължителното преди това поскъпване, като се очаква занапред пазарът да се развива с по-плавни темпове.
Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП Бултренд Брокеридж АД
- Какво е мнението Ви за вече обявените цени на предлагане на 4-те нови за БФБ-София дружества - Енемона (11 - 16,8 лв.), Етропал (минимална 7,95 лв.), Хидроизомат (минимална 8,5 лв.), ЦБА Асет Мениджмънт (2 лв. минимална цена с 3,3-4,3 лв. индикативен диапазон)?
С оглед на спада на пазара от последните сесии, на новите компании вече се гледа през друга призма. Струва ми се, че спекулативният интерес ще е доста по-нисък по отношение на Етропал, Хидроизомат и ЦБА Асет Мениджмънт, тъй като при така обявените параметри на предлагането компании биха имали доста висока оценка в сравнение с други инвестиционни възможности. IPO-то на Енемона ще бъде значително по-атрактивно и при по-масов интерес. Ценовият диапазон е приемлив за повече инвеститори, а и мащабът е значително по-висок.
- На какво се дължи спадът на акциите на БФБ-София, докога ще продължи и има ли основания за паника?
Спадът се дължи две обстоятелства, които не съвпаднаха случайно в едно и също време. Дългият и силен възходящ тренд съвсем очаквано трябваше да се забави и пазарът да навлезе в едно по-спокойно русло, за да могат инвеститорите да преразгледат позициите си и да предприемат някакво преструктуриране на портфейли. Някои вербални намеси на хора от пазара предизвикаха напрежение в по-неопитните играчи, както и във вложителите на някои колективни инвестиционни схеми. Разбира се, своят принос даде и състоянието на международните пазари, където обаче спадът се ограничи в по-тесни рамки в сравнение с БФБ-София. Основание за паника не може да има, тъй като българските компании се развиват доста динамично и резултатите им са с много добри ръстове, особено като се имат предвид слабите отчети в съседна Румъния. Икономиката като цяло също се развива много добре.
- Кои от секторите, представени на БФБ-София, са най-застраховани от разпродажби?
Не мисля, че има такива. Има компании обаче, които са с по-нисък спекулативен интерес, и те устояват на разпродажбите от последните седмици.
Петко Вълков, изпълнителен директор на УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД
- Какво е мнението Ви за вече обявените цени на предлагане на 4-те нови за БФБ-София дружества - Енемона (11 - 16,8 лв.), Етропал (минимална 7,95 лв.), Хидроизомат (минимална 8,5 лв.), ЦБА Асет Мениджмънт (2 лв. минимална цена с 3,3-4,3 лв. индикативен диапазон)? Обявените цени на предстоящите публични предлагания са нереално високи. Интересно, ако същите компании бяха оферирани преди една година, дали отново щяхме да сме свидетели на същите оценки. Излиза, че тези компании се оценяват не толкова на база бизнеса, който развиват, а на база как се е повишил фондовият пазар и съответно дружествата аналози. Ако се използват дружества аналози, то задължително трябва да се използва дисконт, който да варира между 30 и 50%. Най-тривиалното обяснение е, че не може да се прави директно сравнение с публична компания, която от години е предоставяла редовни отчети на инвеститори с едни добри намерения за публичност. От друга страна, цените включват в себе си единствено очаквания за бъдещи резултати.
Ако се погледнат миналите резултати на дружествата, то нещата не са толкова розови, каквито са очакванията. Излиза, че при всичките дружества бизнесът се оправя изведнъж в периода след публично предлагане. От мениджърска гледна точка може да се попита щом IPO-то спомага за развитие на бизнеса, защо е чакано до днес?
- На какво се дължи спадът на акциите на БФБ-София, докога ще продължи и има ли основания за паника? Спадът на пазара на акции е едно напълно нормално явление със здравословно влияние върху пазара. Очаквано е след период на силен ръст да последват и разпродажби, за да могат инвеститорите масово да видят нивата на подкрепа и да се успокоят, че под тези нива не може да се очаква по-нататъшен спад. След намирането на нивата на подкрепа пазарът вероятно ще тръгне отново напред. Сред причините за спада не бива да се пропускат и пазарните условия в развиващите се пазари, които също са свидетели на спадове.
- Кои от секторите, представени на БФБ-София, са най-застраховани от разпродажби? Най-“застраховани“ са дружествата със специална инвестиционна цел, които се изчистиха от спекулативно настроените акционери и останаха основно дългосрочните инвеститори.
Цветослав Цачев, ръководител Анализи ИП Елана Трейдинг АД
- Какво е мнението Ви за вече обявените цени на предлагане на 4-те нови за БФБ-София дружества - Енемона (11 - 16,8 лв.), Етропал (минимална 7,95 лв.), Хидроизомат (минимална 8,5 лв.), ЦБА Асет Мениджмънт (2 лв. минимална цена с 3,3-4,3 лв. индикативен диапазон)? Определено резултатите на Енемона за първите девет месеца правят компанията най-привлекателна като финансови показатели за 2007 г. В това отношение може да я поставим като единствената акция, която се предлага на по-атрактивна цена спрямо обичайното за пазара, включително една добра премия. За останалите три компании това не може да се каже. Акциите на ЦБА се предлагат най-вече на очаквания за силен растеж на продажбите и експанзия в страната. Другите две компании също отчитат добър растеж на продажбите си и най-вероятно разчитат интересът към книжата на мажоритарните им собственици да се пренесе и върху тях.
- На какво се дължи спадът на акциите на БФБ-София, докога ще продължи и има ли основания за паника? Вече може да се говори за корекция на борсата, защото цените се движат надолу за шеста седмица. Няколко са причините – обичайното отдръпване на големите купувачи от пазара и засилване на продажбите след силното представяне на акциите тази година; отчетите, които бяха добри, но не и фантастично добри; и не на последно място - поредното засилване надолу на Уолстрийт. Дискусията в публичното пространство за това дали и колко е надценен пазарът също има известна тежест за корекцията, защото най-малкото се обърна внимание на рисковете пред фондовата борса. Ликвидните акции направиха 10-20% корекция спрямо върховете си от началото на октомври, което в голямата си степен изчерпва потенциала за поевтиняване, защото вече големите инвеститорите се преместват от страната на купувачите. Затова и не считам, че има основания за паника, тъй като дългосрочните перспективи и рискове пред българската икономика остават без съществена промяна спрямо едно-две тримесечия назад. Не изключвам спадът на борсата да се проточи още няколко седмици, като най-дългите корекции на БФБ досега са продължавали между 2 и 3 месеца.
- Кои от секторите, представени на БФБ-София, са най-застраховани от разпродажби? Няма застраховани сектори от спад. Почти няма незасегнати компании от корекцията, независимо от отчетите им. Най-показателно за това е поведението на банковия сектор, където позитивните отчети не влияят на цените.
Валентин Стоянов, анализатор в Хипо Алпе-Адриа-Груп
- Какво е мнението Ви за вече обявените цени на предлагане на 4-те нови за БФБ-София дружества - Енемона (11 - 16,8 лв.), Етропал (минимална 7,95 лв.), Хидроизомат (минимална 8,5 лв.), ЦБА Асет Мениджмънт (2 лв. минимална цена с 3,3-4,3 лв. индикативен диапазон)? Дори максималната цена за акция на Енемона е сравнително ниска. Още повече с оглед ръста в печалбата на дружеството, амбициозната му инвестиционна програма и качествата на мениджърския екип. Това със сигурност ще доведе до едно значително презаписване на акциите на Енемона.
- На какво се дължи спадът на акциите на БФБ-София, докога ще продължи и има ли основания за паника? За настоящия спад на пазара има както обективни, така и субективни причини. През последната една година бяхме свидетели на отчетлив възходящ тренд, при който цените на повечето акции поскъпнаха значително, надхвърляйки смятаните за разумни граници на финансови коефициенти като P/B, P/E, P/S. На този фон редица инвеститори (особено по-дребните) предпочетоха да приберат печалби, направени през последните месеци, предизвиквайки по този начин разпродажби по редица позиции.
Не смятам, че масираните разпродажби ще продължат дълго, още по-малко смятам, че има основания за паника. Макроикономическата стабилност е очевидна, очертават се добри перспективи пред националната икономика, намалената ставка на корпоративния данък дава отражение в отчетите на публичните дружества. Евентуално намаляване на данъка върху дивидентите и на осигурителната тежест през следващата година също ще се отрази позитивно на листваните компании и най-вероятно ще доведе до по-високи печалби.
- Кои от секторите, представени на БФБ-София, са най-застраховани от разпродажби? Логичен отговор тук би бил, че АДСИЦ-овете, секюритизиращи земеделска земя, са в най-голяма степен „защитени” от спад в цените на акциите им. Инвеститорите в такива акции имат по-дългосрочен хоризонт и са по-малко склонни към паника. Наред с това всеобщо разпространено е мнението, че земеделската земя в България има голям потенциал за ценови ръст.
Със сравнителна устойчивост в цените са и акциите на финансовите дружества, както и тези на индустриалните холдинги. Заради очакваните приходи от еврофондовете надали можем да очакваме разпродажби на акции на инфраструктурни компании.
Все пак трябва да имаме предвид, че при всяка „разпродажба” има някой, който купува.
Гено Тонев, фонд мениджър УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД
- Какво е мнението Ви за вече обявените цени на предлагане на 4-те нови за БФБ-София дружества - Енемона (11 - 16,8 лв.), Етропал (минимална 7,95 лв.), Хидроизомат (минимална 8,5 лв.), ЦБА Асет Мениджмънт (2 лв. минимална цена с 3,3-4,3 лв. индикативен диапазон)? Най-меродавното мнение за цените на бъдещите компании ще даде пазарът. Нито аз, нито който и да е индивидуално, може да каже дали една цена е висока или ниска. И това важи не само за първичните предлагания. Пазарът е сблъсък на хиляди мнения и оценки. Тези, които считат, че офертата е изгодна - купуват. Другите - не. Или продават. Конкретно за новите компании, очакванията ми са за успех и на четирите дебюта.
- На какво се дължи спадът на акциите на БФБ-София, докога ще продължи и има ли основания за паника? Спадът на БФБ е следствие от повишението, на което сме свидетели през последната година и особено от края на лятото и началото на есента. Последното краткосрочно движение нагоре бе доста силно и почти без стъпка назад, което предопредели и необходимостта пазарът да коригира крайностите в поведението на инвеститорите. Това вече е факт и от шест седмици нашият пазар следва низходящ тренд. За това време доста компании според мен успяха да достигнат сравнително атрактивна за купувачите капитализация, но едва ли ще станем свидетели на ново „излитане“. Движенията ще бъдат по-скоро плавни, най-вече заради наличието на достатъчно количество страх сред двете страни на пазара, а това, ако не друго, е признак на рационално поведение и работи в полза на текущия основен възходящ тренд.
- Кои от секторите, представени на БФБ-София, са най-застраховани от разпродажби? Докога точно ще продължи корекцията е по-скоро задача на техническите анализатори. Относно паниката - да, винаги има крайни реакции, особено когато става дума за пари. Както има еуфорични покупки, така ще има и панически продажби. Въпрос на психология. В това отношение, истински "застраховани" сектори няма. При продължителен низходящ тренд на пазара на акции, известна защита срещу голяма загуба могат да дадат инвестициите в АДСИЦ за недвижими имоти. И все пак, много важни в случая са причините за един спад. Ако, например, той се дължи на сериозна негативна промяна на макроикономическо ниво, не мисля, че съществува каквато и да е застраховка с инвестиция в акции. Кирил Гарчев, главен дилър СТС Финанс - Какво е мнението Ви за вече обявените цени на предлагане на 4-те нови за БФБ-София дружества - в азбучен ред Енемона (11 - 16,8 лв.), Етропал (минимална 7,95 лв.), Хидроизомат (минимална 8,5 лв.), ЦБА Асет Мениджмънт (2 лв. минимална цена с 3,3-4,3 лв. индикативен диапазон)? Нестабилността на пазара през последните седмици поставя известни въпроси пред новите емисии на Българска фондова борса-София, корекцията в цените и обемите „изплашиха” спекулативния интерес и това може да окаже някакво влияние, особено върху малките емисии, които няма да играят ключова роля в портфейлите на институционалните инвеститори. Тези обстоятелства и невъзможността да се променят цените в проспектите, тъй като би довело до забавяне на емисията, предполага един по-предпазлив, селективен подход особено от краткосрочните инвеститори. Безспорно Енемона е най-атрактивното дружество от изброените като цена, показатели, отрасъл и потенциал за растеж на бизнеса, очакванията ми са за значителен интерес и презаписване на емисията. Етропал като част от структурата на Еврохолд България също ще бъде сред атрактивните инвестиционни възможности, но при обявените цени спекулативната премия изглежда незначителна съответно потенциала за краткосрочни печалби ограничен. Хидроизомат е атрактивно дружество с монополистични позиции в сектора си, което се очаква да реализира добър ръст както на продажбите така и на положителния финансов резултат през следващите две години, тук проблем за оценката на компанията може да се окажат ликвидността и малкият обем на предлаганите акции. ЦБА Асет Мениджмънт ще бъде единствен представител от сектора на продажбите на дребно на борсата и изглежда умерено атрактивно оценено дружество на тези нива с добър инвестиционен, но незначителен спекулативен потенциал. - На какво се дължи спадът на акциите на БФБ-София, докога ще продължи и има ли основания за паника? Фактът, че българският инвеститор не е „преживявал” значима корекция на пазара не означава, че няма риск от такава, но употребата на квалификации като паника и производните й ми изглежда неоснователно. Най-обичайното поведение на цените е да има цикличност, периодите на бурен растеж се редуват с паузи, даващи възможност за акумулиране на потенциал и енергия за ново поскъпване. На този етап наблюдаваме именно такъв обичаен процес по покриване на печалби и наместване на пластовете на пазара, безспорно катализиран, от една страна, от умора на тренда (всички забелязахме отсъствието на значителни покупки въпреки добрите корпоративни отчети) и от друга, от ситуацията на международните пазари, които макар и слабо все пак оказват влияние върху поведението особено на чуждестранните инвеститори. - Кои от секторите, представени на БФБ-София, са най-застраховани от разпродажби? В настоящите условия, в които пазарът пада като цяло, но перспективите пред икономиката и компаниите са позитивни, едва ли можем да очакваме значително разминаване в представянето, каквото е разделението на циклични и дефанзивни позиции на развитите пазари. Все пак дружествата със специална инвестиционна цел се считат за относително по-защитени при понижение на индексите в България, въпреки че при някои от тях е спорно доколко при съществено влошаване в икономическите условия биха имали дефанзивна стойност. Изказаните мнения са с аналитичен характер и не представляват препоръка за взимане на инвестиционно решение

Свързани компании:

ЦБА Асет Мениджмънт АД(CBAM)

Хидроизомат АД(4HI)

Етропал АД - Етрополе(ETR)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:46 | 10.09.22 г.
fallback