fallback

Руска газова компания планира IPO за 500 млн. долара

Около 15% от акциите на компанията ще бъдат предложени на руските борси РТС или ММВБ, а останалата част – на лондонската LSE

11:03 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Руската компания Итера, един от най-големите независими производители и доставчици на газ на територията на Русия, възнамерява през следващата година да проведе първично предлагане на акции (IPO), като предложи 25-30% от акциите си. Компанията разчита да събере около 500 млн. долара от IPO-то, съобщава в. "Коммерсант".
Консултанти на Итера, по неофициална информация, ще бъдат инвестиционните банки UBS и Credit Swiss. По предварителни данни около 15% от акциите на компанията ще бъдат предложени на руските борси РТС или ММВБ, а останалата част – на лондонската LSE.
Обсъждат се два варианта за провеждане на IPO, по думите на зам.-председателя на борда на директорите на компанията Сергей Воробьов. Според единия вариант Итера ще се преобразува в акционерно дружество и така на борсата ще се търгуват акциите й. Вторият вариант предвижда създаването на отделна компания, в която ще бъдат внесени газовите активи на Итера и нейните партньори.
Итера е създадена през 1992 г., а с доставка и добив на газ се занимава от 1994 г. Компанията има общо около 150 представителства в Русия, Прибалтика, Европа и САЩ и засега е единствената частна руска компания, която има опит с продажбата на газ зад граница.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 26.08.22 г.
fallback