fallback

Visa планира най-голямото IPO за годината

Целта на компанията ще бъде да привлече около 10 млрд. долара при листването си на борсата

09:53 | 10.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата компания за кредитни карти Visa Inc. планира да привлече 10 млрд. долара в най-голямото публично предлане за годината.

Американската компания все още не е разкрила броя на акциите или доларовата им равностойност в документите, които е подала пред американската Securities and Exchange Commission, тъй като заявлението е само предварително и с цел да бъдат изчислени таксите за регистрацията, предава Bloomberg. Окончателната сума, която Visa ще се опита да привлече може да се различава от заявената в тези документи.

През октомври от Visa съобщиха, че ще обединят повечето от направленията на глобалния си бизнес. Целта на стъпката е да бъдат спестени пари, да се улесни листването на компанията, да се подобри процесът на взимане на решения и не на последнo място да се създадат по-добри условия за бъдещo придобиване на други компании.

Общата печалба на Visa за периода октомври 2006 – юли 2007 година възлиза на 770,9 млн. долара. Приходите за периода са 3,73 млрд. долара, а за фискалната 2006 година компанията е имала приходи в размер на 3,91 млрд. долара.

Втората по големина компания в сектора на кредитите карти – MasterCard е повишила цената на книжата си с над 400 процента от първичното си предлагане през май 2006 година досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:36 | 09.09.22 г.
fallback