fallback

Търгът за Енемона ще е най-рано на 26 ноември

Част от парите от IPO-то ще се използват при изграждането на АЕЦ Белене и при разработване на находище за лигнитни въглища в Лом

15:45 | 08.11.07 г.

Мениджърите по IPO-то на Енемона АД планират денят за подаване на заявки да бъде 26-ти ноември (понеделник), научи Investor.bg. Възможно е датата да се измести с няколко дни, но при всички случаи ще бъде през ноември, смятат информирани източници. От публикувания днес проспект на Енемона АД става ясно, че очакваните постъпления от публичното предлагане на акции на Енемона АД в размер между 22 и 33,6 млн. лв. ще бъдат използвани за финансиране инвестиционната дейност на компанията, която включва следните проекти:

Енергиен проект „Ломски лигнити“ - проучване, разработка и привличане на стратегически инвеститори за проекта. Експлоатирането на лигнитните въглища в Лом досега е било затруднено поради силното им овлажняване. Енергийни проекти на базата на възобновяеми енергийни източници („Проект енергийно оползотворяване на селскостопанската биомаса в Северна България“, соларни електроцентрали и др.)

Инвестиции, свързани с изграждането на АЕЦ Белене, в което Енемона АД ще бъде водещ подизпълнител от българска страна. С част от набраните средства ще се рефинансират част от дългосрочните задължения на Енемона с цел оптимизиране на кредитния портфейл и намаляване на лихвените и валутните рискове за компанията.

Към датата на изготвяне на регистрационния документ Енемона има подписани договори за изпълнение на проекти в Африка и реализирани засега продажби за над 30 хил. лв. Плановете на ръководството включват и навлизане и на пазарите в ЕС и Русия.

Енемона, Елана Трейдинг и ОББ организират на 12 ноември (понеделник) пресконференция по повод предстоящото предлагане на акции от Енемона АД, която ще се проведе в 11 ч. в столичния хотел Хилтън. На следващия ден - 13 ноември ще бъде проведена среща с фонд мениджъри. Все още не е известно дали парите по подадените поръчки ще се превеждат предварително или след крайното класиране. Във втория случай очакванията са да има по-голямо търсене. Минималната цена на предлаганите 2 млн. акции е 11 лв., а максималната - 16,80 лв. Инвеститорите, участващи в IPO-то, ще придобият 16,8% от компанията. При цена 16,80 лв. за акция капитализацията на дружеството е 200 млн. лв. Методът на предлагането ще бъде букбилдинг. Вчера Енемона АД отчете 9,9 млн. лв. консолидирана печалба за деветмесечието на 2007 г. и 60,8 млн. лв. консолидирани продажби. Основата дейност на дружеството е свързана с производство на електрическа енергия, произведена от възобновяеми електрически източници, проектиране и изграждане на енергийни и енергоспестяващи съоръжения, енергоефективни услуги. Предметът на дейност включва още проектантска, инвеститорска, строително-монтажна, ремонтна дейност, както и туристическа, рекламна, търговска и транспортна дейност.

В документа за предлагането на ценните книжа е посочено, че с получените средства дружеството ще финансира експанзията в новите бизнес направления – енергетика, ютилити услуги и енергийна ефективност.

Мажоритарният акционер на дружеството е Дичко Прокопиев, който е и главен изпълнителен директор и собственик на 94,08% от капитала на дружеството, като притежава пряко 72% и непряко 21,84% чрез „Глобал Кепитал” ООД, в което е собственик на 95% от капитала. За периода от януари до септември 2007 г. на неконсолидирана база нетната печалба на Енемона АД възлиза на 7,532 млн. лв., което представлява увеличение от 5,982 млн. лева, или 386%, в сравнение със същия период на предходната година, съобщиха от компанията. Посредник по първичното публично предлагане е Елана Трейдинг, а Обединена Българска Банка е ко-мениджър по емисията.  

На 1 юни Централен депозитар АД вписа емисията на Енемона в размер на 9,93 млн. акции с номинал 1 лв.
 
На 13 април тази година Общото събрание на акционерите на Енемона  взе решение за увеличаване на капитала на дружеството от 6 млн. лв., разпределен в 6 млн. акции от 4 класа, на 9,93 млн. лв., чрез капитализиране на 3,93 млн. лв. от печалбата след данъци на дружеството за 2006 г.
От компанията очакват приходите й за 2011 г. да възлязат на 120 млн. евро. За 2006 г. Енемона отчита печалба от 4 млн. лв., а приходите от продажби са 56 млн. лв.
 
Прочетете интервю с Прокопи Прокопиев, директор "Корпоративна политика" в Енемона АД. Над 60 дружества планират излизане на БФБ-София.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 01.09.22 г.
fallback