fallback

ЦБА Асет Мениджмънт ще предложи 3,9 млн. акции с минимална цена от 2 лв.

Избраният метод на предлагане е букбилдинг, като предстои да бъде определен препоръчителен ценови рейндж

11:19 | 24.08.07 г.
Автор - снимка
Създател

Вчера в Комисията за финансов надзор е внесен проспект за първично публично предлагане на акции на ЦБА Асет Мениджмънт АД, съобщиха от компанията.

Дружеството планира да увеличи капитала си от 16,3 млн. лв. на 20,2 млн. лв. чрез първично публично предлагане на 3 900 000 броя нови акции с номинал 1 лев всяка. Минималната цена на акция е определена на 2 лева с решение на Общото събрание на емитента. Избраният метод на предлагане е букбилдинг.

Препоръчителните ценови рамки ще бъдат определени след срещи с основните мениджъри на фондовия пазар, а цената на предлагане ще бъде определена след получаване на поръчките за записване на акции от водещите мениджъри на емисията УниКредит Булбанк и ИП Сомони Файненшъл Брокеридж. IPO-то ще се смята за успешно, ако бъдат записани 70% от предложените акции. Ако интересът към записванията надвиши предлагането два пъти, основните акционери ще продадат до 780 хил. броя от старите акции, е посочено в проспекта.

ЦБА Асет Мениджмънт АД оперира като част от обединението CBA България. То обединява множество независими юридически лица, като ползва отстъпки от дистрибуторите и производителите, тъй като заявява по-големи обеми. Такива обединения има в 11 страни и се развиват по модел на унгарската верига CBA.

ЦБА Асет Мениджмънт АД, която излиза на борсата, е компания майка с три дъщерни дружества, на които е 100% собственик. Това са ЦБА Велико Търново, ЦБА Габрово и ЦБА Русе. Чрез тези три дъщерни дружества компанията е собственик на 9 супермаркета в тези три града, като общата им площ е 10 140 кв. м. Оборотът на веригата за шестмесечието на тази година е 20,1 млн. лева, а печалбата – 467 хил. лева.

Сегашните акционери са три физически лица - Красимир Гърдев и Радослав Владев с по 45% и Ивайло Маринов - с 10%.

Постъпилите от емисията средства ще бъдат използвани основно за откриването на нови търговски обекти и придобиване на съществуващи магазини, както на пазара, където досега оперира ЦБА Асет Мениджмънт АД, така и в нови райони, съобщават още от дружеството. Очакванията в сектора са в следващите 3-4 години, подобно на Централна и Източна Европа, веригите да обхванат над 60% от пазара на дребно.

В интервю за Investor.bg изпълнителният директор и председател на Управителния съвет на ЦБА Асет Мениджмънт Ивайло Маринов, заяви, че за следващите три години е планирано четирикратно увеличение на приходите, като прогнозите за 2009 г. са оборотите да надхвърлят 150 млн. лв.

Свързани компании:

ЦБА Асет Мениджмънт АД(CBAM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
fallback