fallback

С. Лалев: Анонсирането на IPO на Лев Инс привлече стратегически инвеститори

За 2006 г. портфейлът на Лев Инс на БФБ-София е с доходност, близка до тази на BG40 и SOFIX

12:22 | 19.06.07 г.

На 1 май 2007 г. акционерите на застрахователна и презастрахователна компания (ЗПК) Лев Инс АД гласуваха за стартиране на процедура за публично предлагане на акции на компанията на Българска фондова борса – София. Пазарният дял на Лев Инс в общото застраховане за 2005 г. е 8,2%. Компанията е фокусирана основно върху автомобилното застраховане и продуктите, обезпечаващи финансови рискове.

Акционери в дружеството към 12 март 2007 г. са Рахити Меир Класик (Израел) с 25,173%, Яад Пирзул - 1984 (Израел) с 25,173%, Херитридж Гаранти Холдингс (САЩ) с 23,077%, АС БГ (България) с 14,756%, Лев Корпорация (България) с 4,669%, Токуда Банк (България) със 7,153%. Сергей Лалев е председател на Съвета на Директорите на ИП Фактори АД, в което собственик с 83,75% дял е застрахователна и презастрахователна компания (ЗПК) Лев Инс АД. С него разговаряме за предстоящото IPO.

- Увеличението на капитала на ИП Фактори АД стъпка към предстоящото IPO на Лев Инс ли е?

Не, това увеличение бе запланувано още миналата година и вече е факт, мениджър на емисията на Лев Инс ще бъде утвърдена банка, като ИП Фактори АД ще бъде консултант.

- Г-н Лалев, за кога е планирано IPO-то на Лев Инс?

За есента, вероятно около октомври, ноември, все още се обсъжда оптималният момент. Обявяването на това IPO обаче вече осъществи своята цел, тъй като с нас се свързаха много стратегически и финансови инвеститори, с които в момента преговаряме.

- Преди или след IPO-то ще влезе стратегически инвеститор?

Днес с един от кандидатите обсъждахме именно това. Искам да уточня, че цената, която ни се дава е много добра, съответстваща на цената на база пазарен дял платена за едно друго българско застрахователно дружество през миналата година. Има и кандидат, който смята цената на дружеството на база коефициент цена/печалба от 33.

- Инвестирате ли на борсата резервите на ЗПК Лев Инс АД?

Да, ние управляваме техническите резерви и 30-те процента, разрешени за инвестиции на БФБ-София, са вложени на борсата, като за 2006 г. имаме доходност, съпоставима с тази на индексите SOFIX и BG40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
fallback