fallback

Енемона очаква 120 млн. евро приходи за 2011 г., Ломско Пиво също с IPO

Според Прокопи Прокопиев, директор Корпоративна политика в Енемона, вече има силен чуждестранен интерес към емисията на дружеството, което ще стане публично най-рано през юни

17:52 | 13.03.07 г.

Прокопи Прокопиев. Снимка: личен архив

Приходи от 120 млн. евро за 2011 г. очаква Енемона АД, за която днес стана ясно, че на 13 април ще гласува на Общо събрание на акционерите излизането си на БФБ-София с първично публично предлагане (IPO). От компанията уточниха, че предлагането ще стане факт най-рано през юни.
За 2006 г. дружеството отчита печалба от 4 млн. лв., а приходите от продажби възлизат на 56 млн. лв. За повече информация относно компанията и нейните планове за развитие разговаряме с Прокопи Прокопиев, директор Корпоративна политика в Енемона АД.
 
- Г-н Прокопиев, какви са основните цели, които се преследват с планираното IPO?
От началото на своето създаване до 2003 година Енемона АД се разви като водеща инженерингова компания с възможности за пълно и комплексно изпълнение на високоотговорни проекти в енергетиката и индустрията. През последните 3 години компанията успешно прилага придобитото know-how за навлизане в два нови иновативни и печеливши сегмента – енергийна ефективност и генерация на топло- и електроенергия от възобновяеми енергийни източници.
За разлика от първата бизнес линия на Енемона, където реинвестициите и кредитните линии, които имаме, са достатъчни, то в тези две пазарни ниши са необходими значителни инвестиции в средносрочен и дългосрочен план. Като водеща ESCO компания в България, Енемона, финансирайки проектите по енергийна ефективност, се превръща в кредитор на подобни проекти. За по-добро управление на този процес основахме през 2006 година и Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ – специално акционерно дружество за секюритизация на вземания от проекти за енергийна ефективност и производство на енергия от възобновяеми източници.
Само за реализация на намеренията ни по енергоспестяващи услуги за българските общини сме предвидили инвестиции в размер на 45 милиона евро до края на 2011 година. Заедно с инвестициите, които планираме за развитие на дейността си в другите пазарни сегменти на енергийната ефективност, локалната енергетика и ютилити услугите, общият размер на планираните инвестиции възлиза на 185 милиона евро до края на 2011 година. Първият етап беше реализиран въз основа на две облигационни емисии на Енемона и една на ФЕЕИ АДСИЦ с обща стойност 10,25 милиона евро. Целта на IPO-то ни е осигуряване на необходимите инвестиции за втория етап от нашата инвестиционна програма, създаване на предпоставки за привличане на инвеститори в Енемона и подобряването на възможностите на компанията за дългосрочно дългово финансиране както от български, така и от чужди финансови институции.
- В какви срокове очаквате да се реализира IPO-то?
Първо искам да благодаря на всички участници в процедурата за подбор на мениджър на първичното публично предлагане на акции на Енемона АД. На финала за мениджъри на IPO на „Енемона” АД бяха избрани „Елана Трейдинг” АД като водещ мениджър и Обединена българска банка АД (ОББ) като ко-мениджър. Конкретните решения във връзка с публичното предлагане ще бъдат взети на редовното годишно Общо събрание на акционерите на „Енемона” АД. То ще се проведе на 13.04.2007 г., а очакванията са, че до края на месец април в Комисията за финансов надзор ще бъде внесен за разглеждане проспект за първично публично предлагане на акциите от увеличението на капитала на „Енемона” АД. Най-вероятно предлагането ще се проведе в края на месец юни. Ако по процедурни причини бъде пропусната тази възможност, ще се реализира в началото на септември тази година.
- Какъв дял от предприятието ще бъде предложен на фондовата борса?
Както нееднократно сме споделяли пред инвестиционната общност, планираният дял е в размер между 15% и 20%. Разбира се, ще вземем предвид и съветите на мениджърите на емисията за окончателния размер на IPO-то, както и за датата на неговата реализация. Както коментират някои анализатори, Енемона вече е на радара на чуждите инвеститори, като до момента неформално заявените интереси надвишават значително размера на предстоящото IPO. В същото време имаме индикации и за сериозен интерес от страна на чужди инвеститори не само към Енемона, а и към други проекти на компанията като Фонд за енергетика и енергийни икономии АДСИЦ.
ФЕЕИ в момента има малък free-float, но в края на годината предстои увеличение на капитала, с което свободно търгуемият дял ще бъде около 30%, което ще повиши ликвидността и атрактивността на дружеството.
- Каква пазарна капитализация ще търси Енемона АД по време на IPO-то?
Аналитичен екип от Енемона е изготвил предварителна оценка, но все още е твърде рано да бъде коментирана очакваната капитализация на компанията с оглед предстоящото изготвяне на пълна оценка от мениджърите на емисията. Всеки инвеститор още днес може да свали отчетите и балансите на Енемона за последните 2 години, проспектите на облигационните ни емисии от сайта на БФБ, както и презентацията от представянето пред Лондонската инвестиционна общност и да направи свои предварителни разчети.
- Какви са прогнозите за размера на приходите и печалбите на Енемона АД в следващите няколко години?
Очакваните приходи на Енемона за 2011 година възлизат на приблизително 120 милиона евро, като това включва и трите основни бизнес линии на компанията. В нашият уеб сайт скоро ще бъде публикувана презентация, която да даде кратък, но ясен поглед за дейността, развитието и очакваните приходи на Енемона АД. Вече в самите документи на емисията информацията ще бъде представена в детайли.
- Има ли хипотеза за размера на приходите и печалбите след пет или десет години?
Всяка от трите ни бизнес линии има свои собствени прогнози. Заедно с това мениджмънтът на компанията разработва и навлизането ни на чужди пазари. На презентацията на българските компании този месец в Лондон представихме очакваните приходи за всяка дейност поотделно, съотношението им в портфейла на компанията и сумарните прогнози за приходи от продажби до 2011. До седмица презентацията ще бъде качена на нашият уеб сайт, така че всеки заинтересуван ще може да получи предварително тази информация.
- Въз основа на какви тенденции в икономиката се очаква да бъдат формирани приходите в бъдеще?
Основна тенденция за инженеринговото бизнес направление на Енемона са предстоящите инвестиции в България, Европейския съюз и Русия. През следващите десет - петнадесет години само в България се очакват над 10 милиарда инвестиции в енергийни и индустриални мощности, инфраструктурни проекти, модернизация на съществуващи обекти и енергоефективни мероприятия във всички сектори на икономиката, публичните и жилищни сгради. Компанията има и добри възможности за развитие на дейности извън България. Имаме работещо представителство в Москва, започнат проект в енергийна централа в Африка и обмисляме представителство в Брюксел. Само инвестициите в нови енергийни мощности в ЕС и Русия за следващото десетилетие възлизат на повече от 50 милиарда евро. Това е един огромен пазар, в който Енемона има намерение да заеме достойно място. Притежаваме и уникален опит и технологии, които ще ни позиционират добре и в специализирани сегменти като отвеждането от експлоатация на атомни енергоблокове на територията на ЕС и други страни. Заедно с тенденциите на отваряне на енергийните пазари и сериозното внимание на възобновяемите енергийни източници всички тези предпоставки са елемент от нашата стратегия за силен и устойчив растеж.
- Какъв размер на договорите по АЕЦ Белене е реалистично да очакваме, че ще бъде извършен от Енемона АД?
По първоначални очаквания българските компании ще имат до 30% дял в АЕЦ Белене или около 1 милиард евро. Изключително рано е дори да прогнозираме коя българска компания, включително Енемона, какъв дял ще има. В проекта най-вероятно ще бъдат включени голям брой компании, като все още структурирането им в проекта не е изяснено. Мога само да споделя, че Енемона има значителен потенциал за главен подизпълнител в дадени сегменти и желан подизпълнител в почти целия обем от дейности. Вероятно утвърдените български компании в сектора ще усвояват пряко между 250 и 150 милиона евро в проекта за срок от около 10 години. Това прави АЕЦ Белене важен за нас проект, но с развитието на Енемона предполагам към 2011 година ще има относителен дял в приходите между 7,5% и 15%.
- Имате инвестиции в хранително-вкусовата промишленост, например Ломско пиво, доколкото ще се разпростирате извън инжинерно-строително-енергийния сектор?
Ломско Пиво АД – АЛМУС е наследство от инвестицията на Енемона АД по време на първата вълна на масовата приватизация в основаването на приватизационен холдинг – ЕкоИнвест. Определено нямаме намерения да се развиваме в друга сфери освен приоритетните за нас – инженеринг, енергетика и енергийна ефективност. Съгласно стратегията ни за развитие планираме през 2007 година да реализираме листване на пивоварната и до края на годината да имаме 35% до 40% free-float на Ломско Пиво АД. Сама по себе си пивоварната е едно добре работещо и печелившо предприятие и до намирането на стратегически инвеститор Енемона ще запази мажоритарен дял, гарантирайки пред останалите акционери качествен и успешен мениджмънт.
- Какъв дял от консолидираните приходи се дължи на различните видове дейности на компанията?
За последната финансова година Енемона има над 60 милиона лева консолидирани приходи. Основният дял с около 82% има инженеринговата ни дейност. След нея се нарежда дейността ни енергийна ефективност с близо 8,5%. Ютилити услугите и търговията с електроенергия имат 1,7% дял. Около 8% се дължат на дъщерни дружества, обслужващи дейностите на компанията и други инвестиции на дружеството. Съгласно стратегията за развитие към 2011 трите основни бизнес линии ще имат почти равен дял в консолидираните приходи.
- Какъв е потенциалът на направлението “енергийна ефективност” и има ли други направления, в които може да се развие компанията?
В България има огромен потенциал за развитие на енергоспестяващи услуги. Живеем в уникално време и място, ставайки свидетели на един новозараждащ се пазар с потенциал от над 4 милиарда евро. Задаващите се екологична и енергийна криза намират отговор в редица мерки и дейности на правителствено и международно ниво за подкрепа и стимулиране на инвестициите в енергоспестяване. Заедно с това все повече се обръща внимание и се води целенасочена политика за повишаване дела на производство на енергия от възобновяеми енергийни източници – сектор, в който Енемона навлиза успешно и има амбициозни намерения.
Съчетавайки силните си страни и възможности, ние можем да предложим на нашите клиенти изгодни, сигурни и щадящи околната среда комплексни енергийни решения и то за дълъг период от време, давайки им възможност за предвидимост и планиране.
- От кои дейности идват добрите финансови резултати на компанията за 2006 г. - ръст на печалбата със 195% до 4 млн. лв. и 34,2% ръст на нетните приходи от продажби до 55,8 млн. лв.?
През 2006-та година Енемона приключи няколко дългогодишни крупни проекта. Приключи успешно и третата година на дейността ни в сферата на енергоефективните услуги и първата на ютилити услугите. Заедно с това инвестициите, направени в организационен план, и реализацията на проекта ФЕЕИ АДСИЦ доведоха очаквано не само до този планиран ръст на приходите, но и на печалбата от всичките ни дейности. Последните две направления се развиват в нови и зараждащи се сегменти, както вече споменах. За 2007 година очакваме над 12 пъти ръст само в търговията с електроенергия, ръст, който по последни данни вече е постигнат.
- След спирането на блокове в АЕЦ Козлодуй, има ли опасност за намаляване на приходите на холдинга?
Ако този въпрос ни беше зададен преди няколко години, отговорът нямаше да зарадва бъдещите акционери. Днес не само, че обемът ни в АЕЦ Козлодуй не е с рискови размери, но и Енемона има изключителни компетенции за извеждането от експлоатация на ядрените мощности в Козлодуй. Готвим се за участието и в новоизграждащи се мощности в Русия и Европейския съюз, както и за участието в консорциум за извеждане от експлоатация на блокове в Европа и страни извън ЕС.
- Планирате ли акцент върху жилищното и ваканционно строителство, както и инвестиции в сектора на недвижимите имоти “строителство и продажба на определен етап”?
В момента приключва регистрационната процедура на Фонд за инвестиции в недвижими имоти АДСИЦ. Чрез това дружество имаме намерение да навлезем като инвеститор в сектора недвижими имоти. Важно е да отбележа, че сегментът жилищно и офис строителство не е толкова приоритетен за нас. Фокусът ще бъде насочен към създаването на административно-производствени бизнес комплекси, в които заедно с недвижимия имот да предложим и комплексно и изключително атрактивно за малките и средни компании енергийно решение.
Следвайки философията, превърнала ни в един от лидерите на пазарите, в които присъстваме, дружеството ще се развива балансирано с привлечен капитал и дълг и то в размер съгласно необходимия за вече видими и стартирали проекти. Надявам се това да даде спокойствие и увереност на бъдещите акционери, виждайки пълноценен бизнес модел а не поредният АДСИЦ за имоти.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Ломско пиво АД(LOMP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
fallback