fallback

Японската икономика с четвърти поред тримесечен ръст

Увеличението на БВП от 1,2% на тримесечна база обаче се оказа по-малко от очакваното

09:36 | 20.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Японската икономика отбеляза четвъртия си пореден тримесечен ръст, след като износът продължи да се увеличава и в началото на тази година. Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) за първите три месеца обаче се оказа по-малко от очакваното заради слабия растеж на вътрешното потребление.

Това ще увеличи натиска върху Японската централна банка да поддържа меката си парична политика, за да се пребори с упорстващата в страната дефлация, предаде Bloomberg.

Икономиката на Япония се е разраснала с 4,9% през първото тримесечие, като данните са приравнени на годишна основа. Това се оказа по-малко от пазарните очаквания за ръст от 5,5 на сто.

В сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година БВП на страната е нараснал с 1,2 на сто, което също не отговори на очакванията за ръст от 1,4%. Най-много за растежа на икономиката помага износът, който скача с 1,2% на тримесечна база, а това е най-силният му ръст за последното десетилетие.

Възстановяването на Япония от кризата се дължи до голяма степен и на бързо развиващите се икономики в Азия, начело с Китай и Индия. По-рано днес стана ясно, че БВП на Сингапур се е повишил с 38,6 на сто на приравнена към годишна основа база.

Съживяването на икономиката започна да се отразява положително върху пазара на труда и доходите на японските домакинства, но въпреки това вътрешното потребление допринася само за 17% от растежа на БВП през първото тримесечие. Бизнес инвестициите на компаниите са нараснали с 1%, което е по-малко от отчетения през четвъртото тримесечие ръст от 1,4 на сто.

Дефлаторът на потребителските разходи, който е един от показателите за инфлацията в страната, отчете спад от 1,9% през първото тримесечие. Това все пак е най-ниската дефлация в страната за последната година.

Към 9:30 ч. българско време една японска йена се разменя срещу 91,04 долара, като от началото на валутната сесия йената поскъпва с 0,7 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
fallback