fallback

Еврото понесе пореден удар

Курсът на общата европейска валута срещу долара падна под психологическото ниво от 1,22 долара за евро

15:29 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Залозите против еврото продължиха да понижават курса му срещу щатския долар, като то отбеляза отново рекордно ниска стойност за последните четири години по време на днешната валутна сесия. Едно евро се разменяше срещу 1,2143 долара по-рано днес, като за това допринесе още новината, че Германия спира непокритите къси продажби на акции на банки и застрахователни компании до март 2011 г.

Корекцията в стойността на еврото започна в началото на декември миналата година, когато стана ясно, че бюджетният дефицит на Гърция е надминал повече от четири пъти заложеното от Европейския съюз ограничение.

През следващите няколко месеца се оказа, че страната не в състояние да посрещне задълженията си по изтичащите си през април и май облигационни заеми, което накара ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) да създадат фонд за спасяване на Гърция от фалит, разполагащ със 110 млрд. евро.

Притесненията, че финансовите проблеми на Гърция ще обхванат и други задлъжнели европейски страни с доста неясно икономическо бъдеще, понижиха курса на еврото с над 18% през последните шест месеца. Общата европейска валута се е обезценила с 4,6% срещу британската лира за същия период и със 7,3% спрямо швейцарския франк.

Само преди година еврото бе на път да се превърне в достойна алтернативна резервна валута на долара, благодарение на строгата парична политика на Европейската централна банка и растящото недоверие на финансовите пазари към свръхлибералната политика на Федералния резерв. Точно преди година лидери на много от развиващите се икономики призоваваха да се намали дела на долара от световните валутни резерви, защото неговото господство дава нечестно предимство на американската икономика.

Опасността от фалит на Гърция обаче показа грешките, допуснати при въвеждането на еврото, свързани с голямата разлика между конкурентоспособността на страните от Северна и Южна Европа. Тази разлика води до натрупването на големи дисбаланси в икономиката на еврозоната, а липсата на конкретни мерки за справяне с тези проблеми чертае трудно икономическо бъдеще за Европа на този етап. 

Още по темата за поевтиняването на еврото:

Дали европейската криза няма да има нетен положителен ефект за САЩ?

Германия предизвика пореден трус на финансовите пазари

Колко биха стрували днес валутите, които се вляха в еврото?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 10.09.22 г.
fallback