fallback

Дълговата криза влоши перспективите пред икономиките на Германия и Франция

Индексът на икономическото доверие на ZEW се понижи много повече от очакваното през май

12:49 | 18.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Перспективите пред немската и европейската икономика се влошиха рязко през май заради рисковете от усложняване на дълговата криза в Гърция, която чертае неясно икономическо бъдеще за някои страни на Стария континент и най-вече за тези от тях, които имат големи бюджетни дефицити.

Ако не се овладее навреме, дълговата криза може да постави под въпрос икономическото възстановяване на целия регион, защото ще подкопае допълнително доверието на инвеститорите в способността на 16-те страни от еврозоната да се справят бързо с фискалните си проблеми и да преодолеят икономическите си различия.

Това смятат немските професионални инвеститори и финансови анализатори, които очакват икономиката на страната да продължи да се възстановява през следващите шест месеца, но с по-бавно темпо. Според тях увеличеният износ и индустриално производство ще продължават да подкрепят нейния растеж и през следващото тримесечие.

Това става ясно от последното проучване на изследователския институт ZEW, посветено на нагласите на немските инвеститори за икономиката. То показва, че индексът на икономическото доверие на ZEW се е понижил повече от очакваното - със 7,2 пункта до 45,8 пункта през май. Предварителните прогнози бяха за по-малък спад от 53 пункта през април до 47,1 пункта през май.

Според експертите на ZEW силното понижение на показателя през май отразява растящата несигурност сред инвеститорите по отношение на мерките за консолидиране на държавните бюджети в еврозоната, които може да се отразят негативно на икономическата активност в Германия и Европейския съюз като цяло. Те допълват, че тези негативни ефекти ще се компенсират частично от поевтиняването на еврото.

Стойността на немския икономически барометър пада по време на шест от последните седем месеца, но все пак през май си остава много над средната си дългосрочна стойност от 27,4 пункта. Икономическите нагласи на инвеститорите са добър ориентир за немската икономика, защото те са добре информирани за нейното състояние заради естеството на своята работа.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е 20% от БВП на целия Европейски съюз, като страната е основен търговски партньор на повечето членки на ЕС, в това число и България.

Другият индекс на института ZEW, който следи оценката на професионалните инвеститори за сегашната икономическа ситуация, се повишава силно със 17,6 пункта до минус 21,6 пункта през май. Германската икономика неочаквано отчете пети пореден ръст на тримесечна база през първото тримесечие, главно заради увеличения износ и капиталовите инвестиции в машини и оборудване.

Данните показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната пада с 8,4 пункта до 37,6 пункта през май, а този за настоящата бизнес среда се повишава с 3,9 пункта до -48,5 пункта.

Курсът на еврото се понижи след по-лошите от очакваното данни за икономическото доверие в Германия и Европа през май, като към 12:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2384 долара. Еврото е поевтиняло с 16,7% срещу щатската валута в рамките на последните шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:52 | 20.08.22 г.
fallback