fallback

Търсенето на долари и доларови активи расте стремително

Интересът към американските ценни книжа увеличи покупките им от чужди инвеститори до рекорд през март

10:19 | 18.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пониженият риск апетит на пазарните участници увеличи значително търсенето на долари и доларови активи през последните месеци на фона на фискалната криза в Европа. Това се потвърди от отбелязания от долара четиригодишен връх срещу еврото, както и от рекордната стойност на закупените от чужди инвеститори дългосрочни американски финансови активи през март.

Чуждестранните инвеститори са закупили дългосрочни американски акции и облигации за 140,5 млрд. долара, което се оказа два пъти повече от пазарните очаквания и най-високата стойност в исторически план. Интересът към американските държавни ценни книжа (ДЦК) на най-големия кредитор на САЩ – Китай, се увеличава за първи път от септември 2009 г., пише Bloomberg.

Покупките на американски дългосрочни ценни книжа от Китай се увеличават с 2% на месечна база през март до 895,2 млрд. долара, което е най-силният скок за последната близо година. От тази сума 854,4 млрд. долара се падат на краткосрочни и дългосрочни американски държавни облигации.

В същото време Руската централна банка е намалила дела на еврото в своите международни валутни резерви за сметка на долара до 43,8% в края на 2009 г. в сравнение с 47,5% година по-рано. Делът на долара се е увеличил до 44,5% от 41,5% към края на 2009 г.

Признаците за по-устойчиво икономическо възстановяване на САЩ може да увеличат интереса към финансови активи, деноминирани в долари, след като американската икономика отбеляза ръст в рамките на три поредни тримесечия. В рамките на първите четири месеца от тази година тя е разкрила 573 хил. нови работни места в неселскостопанските си отрасли.

Щатският долар е поскъпнал със 7,2% от началото на тази година на база на претегления с корелацията доларов индекс на Bloomberg. Еврото в същото време е поевтиняло с 8,7 на сто. Средната прогноза на валутните анализатори, запитани Bloomberg, е, че еврото ще се търгува срещу 1,24 долара в края на тази година, а други, като UBS, очакват спад до 1,15 долара за евро.

Доларът поскъпва с 0,2% срещу еврото днес и към 10:10 ч. българско време двойката EUR/USE се котира на ниво от 1,2373 долара за евро. Вчера еврото отстъпи до 1,2235 долара, което е най-слабият му курс от април 2006 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 01.09.22 г.
fallback