fallback

Еврото ускори спада си и стигна четиригодишно дъно срещу долара

Икономическата несигурност в Европа смъкна курса на еврото и срещу швейцарския франк до рекордно ниски нива

09:54 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Кризата с националния дълг на няколко от страните в еврозоната продължи да оказва силно влияние на международните валутни пазари, като смъкна курса на еврото до четиригодишно дъно срещу долара от 1,2235 долара за евро днес.

Това е най-ниското ниво за единната европейска валута от април 2006 г. досега и отразява недоверието на финансовите пазари към мерките за намаляване на бюджетните дефицити в Европа и икономическата несигурност в Европа.

Еврото поевтинява за седма поредна сесия срещу долара, след като завърши изминалите пет седмици на отрицателна територия. За това допринесе и изказване на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, който призова за реформа в начина, по който страните от еврозоната определят държавните си разходи.

В интервю за списание Der Spiegel той заяви, че е време да се направи „квантов скок“ в начина, по който се управлява еврозоната, за да се гарантира по-голяма фискална отговорност от правителствата.

Недоверието на пазарните участници към валутите понижи и курса на лирата до 13-месечно дъно срещу долара от 1,4250 долара за лира днес. Междувременно еврото поевтиня до 1,3991 швейцарски франка, а това е най-ниският му курс от създаването на еврозоната през 1998 г.

Притесненията, че еврозоната може да се разпадне, понижиха курса на еврото срещу долара с 3,1% през миналата седмица, докато златото постави нов ценови рекорд.

Днес в Брюксел финансовите министри на 16-те страни от еврозоната ще се срещнат, като се очаква те да обсъдят дълговата криза в еврозоната, както и въвеждането на нови правила за регулиране дейността на хедж фондовете.

Към 9:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2296 долара и 1,4011 швейцарски франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:38 | 08.09.22 г.
fallback