fallback

Индустрията и продажбите на дребно в САЩ растат през април

Щатският долар продължава настъплението си срещу еврото и поскъпна до 14-месечен връх от 1,2450 долара за евро

17:17 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индустриалното производство в САЩ се увеличи с най-бързото си темпо за последните три месеца, което илюстрира възстановяването на най-голямата икономика на света, заедно със седмото поред месечно увеличение на продажбите на дребно.

Индексът на индустриалното производство се увеличава с 0,8% на месечна база през април, след като се повиши с 0,2% през март, предаде Bloomberg. Той следи производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в САЩ.

Ако се вземат само фабриките, тяхната продукция отчита месечен ръст от 1% за втори пореден месец. И двата индекса се увеличават повече от очакваното, като индустрията може да изиграе по-важна роля за растежа на БВП през текущото тримесечие.

Степента на оползотворяване на производствения капацитет на свой ред нараства от 73,1% през март до 73,7% през април, което е най-високото й ниво от ноември 2008 г. Средната стойност на показателя през последните 20 години е била 80 на сто.

Отделни данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ се увеличават с 0,4% през април спрямо март, когато нараснаха с 2,1% на месечна база. Най-силен ръст отчита оборотът на търговците на автомобили и на магазините за строителни материали.

Фабричният сектор е източник на около 12% от БВП на САЩ, а потребителските разходи – на около 70%. Американската икономика нарасна с 3,3% през първото тримесечие на тази година, подкрепена от силен ръст на потребителските разходи и инвестициите в ново оборудване.

Към 17:10 ч. българско време доларът поскъпва с 0,7% срещу еврото, като двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2450 долара за евро. Притесненията за дълговата криза в еврозоната понижиха курса на еврото под 1,25 долара днес, като нивото е най-ниското ниво от началото на март 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 24.08.22 г.
fallback