fallback

UBS: Еврото може да се върне на нивата си от 2003 г.

Бягството на инвеститорите от еврото понижи курса му до ново 14-месечно дъно от 1,2516 долара за евро днес

10:04 | 14.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото може да поевтинее с повече от 8% срещу долара до декември и да се върне на нивата си от 2003 г. заради кризата с държавния дълг на няколко от страните в еврозоната. Това смятат валутните стратези на швейцарската банка UBS, която е един от най-големите участници на международните валутни пазари в света.

Те подкрепят своето виждане и с очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще изостане от Федералния резерв с повишението на основния си лихвен процент заради по-бавното възстановяване на икономиката на еврозоната на фона на дълговата криза в Гърция, предаде Bloomberg.

Курсът на еврото срещу долара ще падне до 1,15 долара за евро до края на тази година и 1,10 долара за евро до края на следващата, смятат валутните анализатори на UBS.

Предишните им прогнози бяха за спад на курса до 1,30 и 1,25 долара за евро съответно.

UBS коригира надолу и очакванията си британската лира, която може да падне до 1,35 долара за лира до края на тази година, след което да поскъпне леко до 1,38 долара за лира през следващата.

И в този случай разликата между основните лихви в САЩ и Великобритания се очаква да бъде в полза на щатската валута.

Еврото поевтиня до 1,2516 долара по-рано днес, което е най-ниското ниво за последните 14 месеца. От началото на тази година то е отстъпило с 12% срещу долара. В края на 2003 г. курсът на двойката EUR/USD е бил на ниво от 1,15 долара за евро.

В рамките на изминалата седмица единната валута е поевтиняла с 1,7%, което е четвъртият й пореден спад на седмична база.

Към 9:55 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2568 долара за евро.

Още по темата за поевтиняването на еврото:

Защо единната валута в Европа не е така успешна, както долара?  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 10.09.22 г.
fallback