fallback

Британският търговски дефицит расте заради вноса

Стойността на вноса се увеличава с 5,2% на месечна база, най-силният ръст за последните шест месеца

13:00 | 13.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки поевтиняването на британската лира, което оскъпява вносните стоки, търговският дефицит на Великобритания се увеличи повече от очакваното до 7,5 млрд. лири през март в сравнение с отрицателно салдо от 6,3 млрд. лири през февруари и 6,8 млрд. лири през март 2009 г.

Вносът на стоки се увеличава с 5,2% на месечна база до 29 млрд. лири през март, докато износът добавя 1% до 21,4 млрд. лири. Темпото на ръст на вноса е най-силното за последните шест месеца, а стойността му е най-голямата за последните 18 месеца, или от септември 2008 г. насам.

Значително се увеличава отрицателното търговско салдо на Великобритания със страните от ЕС, които са нейн основен търговски партньор, както и с останалия свят.

Според Английската централна банка поевтиняването на местната валута ще подкрепи икономическото възстановяване и износа на страната, след като помогна на фабричния сектор да запише най-силния си ръст за последните осем години през април.

Икономистите на централната банка смятат, че евтината лира ще намали вноса и ще подкрепи износа на страната, правейки британските стоки по-конкурентни. Британската валута е поевтиняла с 25% спрямо останалите основни валути за последните близо 3 години, според заместник-гуверньора на Английската централна банка Чарлз Бийн.

Според ръководството на централната банка възстановяването на баланса в британската икономика ще зависи в голяма степен от стабилизирането на европейската икономика. Брутният вътрешен продукт на Великобритания се увеличи с 0,2% през първото тримесечие на тази година, като с толкова нарасна и този на 16-те страни от еврозоната, съгласно предварителните статистически данни.

Новият министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън, който встъпи в длъжност през тази седмица, ще състави коалиционно правителство между своята консервативна партия и либералдемократите, начело с Ник Клег. Той планира да намали рекордния бюджетен дефицит, което обаче ще е трудно да се постигне, без да се навреди на икономическото възстановяване на страната.

Към 12:55 ч. българско време лирата поевтинява с близо половин процент спрямо еврото, като двойката EUR/GBP се котира на ниво от 0,8524 лири за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 03.09.22 г.
fallback