fallback

Търговският дефицит на САЩ стигна едногодишен връх

Отрицателното търговски салдо на САЩ скача с 2,5% на месечна и над 40% на годишна база през март

16:44 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският дефицит на САЩ нарасна до най-високото си ниво за последната повече от една година през март, след като поскъпването на петрола увеличи стойността на неговия внос, а компаниите продължиха да се запасяват със стоки, закупени в чужбина.

Отрицателното салдо по търговския баланс на САЩ се увеличава с 2,5% на месечна база и с над 40% на годишна база през март до 40,4 млрд. долара, което отговори на пазарните очаквания. Стойността му е най-голямата от декември 2008 г., предаде Bloomberg.

За сравнение, през февруари търговският дефицит на страната е бил в размер на 39,4 млрд. долара, а за март 2009 г. той е бил доста по-малък в размер на 28,8 млрд. долара.

За голямото увеличение на търговския дефицит на страната допринася най-много вноса на суров петрол, чиято стойност се изкачва до най-високото си ниво от октомври 2008 г., съгласно данните на Бюрото за икономически анализи на САЩ. Вносът на чужди стоки расте не само заради увеличените потребителски разходи, но и заради по-големите инвестиции на бизнеса в оборудване и материални запаси.

Стойността на вноса нараства с 3,1% на месечна и 24,2% на годишна база до 188,3 млрд. долара, начело с вноса на суров петрол и чуждестранни автомобили. В същото време износът на САЩ нараства с 3,2% на месечна и с 25% на годишна база през март.

Поскъпването на долара през последните шест месеца заради дълговата криза в Гърция обаче може да навреди на износа на щатските компании, които спечелиха от икономическия възход на развиващите се азиатски икономики.

Щатският долар поевтинява леко с 0,1% спрямо еврото днес и към 16:40 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2679 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:27 | 12.09.22 г.
fallback