fallback

Италианската икономика расте по-бързо от френската

БВП на Италия се увеличи повече от очакваното с 0,5% през първото тримесечие, а този на Франция - с 0,1%

11:40 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Италианската икономика отново се върна към растеж през първото тримесечие на тази година, след като се сви неочаквано през последните три месеца на 2009 г. Темпото й на растеж надмина този на Франция и Германия, както и очакванията на пазарните анализатори. За това допринася най-вече увеличението на добавената стойност в селското стопанство, индустрията и сектора на услугите.

Брутният вътрешен продукт на страната отчита увеличение от 0,5% на тримесечна база при прогнозиран ръст от 0,3%. През последните три месеца на 2009 г. италианската икономика се сви с 0,1%. Данните от днес обаче са предварителни и може да бъдат коригирани. Те показват ръст на икономиката от 0,6 на сто спрямо първото тримесечие на 2009 г.

Междувременно стана ясно, че френската икономика е отчела минимален ръст от 0,1 на сто през първото тримесечие спрямо предходното, като това допринася изцяло увеличения износ, който е съпроводен със забавяне на темпото на ръст на вноса.

Износът нараства за второ поредно тримесечие, като се увеличава с 3,9% спрямо последните три месеца на 2009 г. Вносът на стоки в същото време забавя темпото си на ръст до 2% на тримесечна база. По този начин търговският излишък на Франция се увеличава с 0,4% и допринася най-силно за повишаването на БВП през първото тримесечие.

Така той успява да компенсира нулевия ръст на потребителските разходи, както и спада на капиталовите инвестиции и материалните запаси през разглежданото тримесечие. Увеличението на износа подкрепя и местните производители, като компенсира занижените разходи на френските домакинства.

Пазарните анализатори обаче очакваха по-силен ръст на френския брутен вътрешен продукт (БВП) от 0,3 на сто за първото тримесечие спрямо предходното, когато той нарасна с 0,5 на сто. Френската икономика започна да расте през второто тримесечие на 2009 г., когато излезе от рецесията с ръст от 0,3 ма сто.

По-рано днес стана ясно, че немската икономика също е отчела ръст за четвърто поредно тримесечие.

След добрите икономически данни за Германия, Франция и Италия от днес еврото заличи изцяло своята загуба срещу долара и към 11:25 ч. българско време има преднина от 0,5%. Двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2719 долара за евро спрямо 1,2605 по-рано днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 11.09.22 г.
fallback