fallback

Британската промишленост с рекорден ръст за последните осем години

Поевтиняването на лирата увеличава британския износ и производството на местните фабрики

12:47 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Подкрепена от поевтиняването на лирата, британската промишленост отбеляза пет пъти по-силен ръст от очакваното през март, който е и рекорден за последните осем години.

Индексът, който следи фабричното производство на страната, се повиши с 2,3% на месечна база, което е най-силният му скок от юни 2002 г. насам, предаде Bloomberg. Пазарните анализатори очакваха по-малко увеличение от 0,4 на сто, след като през февруари той нарасна с 1,4% на месечна база.

Най-много през март се е увеличило производството на метали, метални изделия и хартия.

Индексът на индустриалното производство, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги, на свой ред се повишава с 2% на месечна база през март и отчита ръст от 1,2% за първото тримесечие на тази година.

Силният ръст на фабричното производство през март вероятно ще доведе до корекция нагоре на данните за брутния вътрешен продукт на страната през първото тримесечие. Предварителната оценка показа, че той се е повишил два пъти по-малко от очакваното с 0,2% на тримесечна база.

Нарастването на износа на британски стоки е подкрепено от поевтиняването на лирата, която пострада от рекордния бюджетен дефицит на страната, високата безработица и притесненията за резултатите от провелите се на 6 май парламентарни избори.

Британската лира е поевтиняла с над 20% спрямо долара и еврото през последните пет години. Страните от еврозоната са основните пазари, където Великобритания изнася своите стоки.

Политическата несигурност обаче ще продължи да тежи на възстановяването на британската икономика, след като нито една от двете най-големи партии не успя да спечели достатъчно гласове на изборите на 6 май, за да има мнозинство в британския парламент.

Освен това дълговата криза в Гърция, която разклати доверието в стабилността на еврозоната, може да навреди допълнително на британската икономика.

След новината британската лира поскъпна с 0,2% срещу долара и към 12:40 ч. се разменя срещу 1,4830 долара. От началото на валутната сесия днес обаче лирата поевтинява с 0,1%.

В понеделник Английската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 0,5% и запази размера на програмата за изкупуване на финансови активи на 200 млрд. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 02.09.22 г.
fallback