fallback

Трише: ЕЦБ не е единодушна за покупките на дългови книжа

Еврото поскъпва с рекордните за последните 18 месеца 2,5% срещу долара през последните два дни

17:09 | 10.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе изненадващо смел ход през миналия уикенд, като обяви, че започва да купува държавни и частни облигации, емитирани от страни от еврозоната, на вторичните пазари. Така ЕЦБ се присъедини към съгласуваната намеса на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), чиято цел бе да убеди финансовите пазари, че кризата със суверенния дълг на Гърция няма да се разпространи в еврозоната.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише обаче е посочил по време на изявление в Базел, Швейцария, че не всички 22 члена на управителния съвет на централната банка са подкрепили подобна радикална намеса на финансовите пазари. В интервю пред телевизия Bloomberg той уточнява единствено, че предложението ЕЦБ да започне да купува държавни облигации е спечелило мнозинство.

В четвъртък миналата седмица Трише заяви, че управителният съвет на ЕЦБ не е обсъждал закупуването на държавни облигации във връзка с дълговата криза в Гърция и растящото напрежение около нея. Днес обаче стана ясно, че в допълнение към покупките на дългови ценни книжа, ЕЦБ също така ще предоставя на банките в еврозоната толкова пари, колкото им трябват, за срок от три и шест месеца. За тази цел ще бъдат организирани два специални аукциона през този месец.

Освен това ЕЦБ е решила да активира отново временното реципрочно валутно споразумение, или суап линията с Федералния резерв, което ще й даде достъп до неограничено количество долари, за да може при нужда да се съхрани стабилността на финансовите пазари в Европа.

Еврото поскъпва силно с 1,2% срещу долара по време на днешната валутна сесия, след като на 6 май то стигна най-ниския си курс за последните 14 месеца от 1,2595 долара за евро. Еврото скочи и с 3,1 на сто срещу йената, докато междувременно основният испански борсов индекс IBEX се повиши с рекордните 13%.

През последните два дни еврото е поскъпнало с 2,5% срещу долара, което е рекорд за последните 18 месеца, но загубата му от началото на тази година възлиза на 9,7 на сто. Към 17:05 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,2854 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:04 | 04.09.22 г.
fallback