fallback

Испания излезе от рецесията през първото тримесечие

Икономическият ръст обаче е минимален след продължилата близо две години рецесия

17:00 | 07.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Испания, която е четвъртата по големина икономика в Европейския съюз (ЕС), е излязла от рецесията през първото тримесечие на тази година, което обаче е с шест месеца по-късно от средното за 16-те страни от еврозоната, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с минималните 0,1% през трите месеца до 31 март спрямо предишното тримесечие, показаха данни на централната банка на Испания. Рецесията в страната започна през второто тримесечие на 2008 г. и се разпростря в рекордните седем тримесечия.

Кризата с държавния дълг на Гърция обаче застрашава да подкопае крехкото икономическо възстановяване на страната, чийто БВП остава с 1,3% под миналогодишните си нива.

Безработицата в Испания е най-високата сред всички страни в ЕС, а бюджетният дефицит на страната е трети като съотношение към БВП в ЕС, след този на Ирландия и Гърция.

Недоверието на инвеститорите към способността на еврозоната да овладее фискалната криза в Гърция повиши днес до нови рекордни нива рисковата премия не само по гръцките, но и по испанските държавни ценни книжа. Тя се разшири до 171 базисни пункта за десетгодишните испански държавни облигации в сравнение със 163 пункта в четвъртък.

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s намали кредитния рейтинг на Испания на 28 април, а това доведе до остър спад на световните фондови борси.

Испанското правителство базира своите мерки за съкращаване на бюджетния дефицит, който бе 11,2% от БВП през 2009 г., на очаквания за икономически ръст от 1,8% през следващата година. Според Standard & Poor’s бюджетният недостиг на Испания ще остане над 5% чак до 2013 г., докато правителството се надява да го съкрати до 3% от БВП дотогава, какъвто е и лимита на ЕС.

Предварителната оценка на Националния статистически институт на страната за БВП през първото тримесечие ще излезе на 12 май.

Към 17:00 ч. българско време еврото поскъпва с 0,4% спрямо долара до 1,2667, след като се обезцени с 1,5% до края на вчерашната валутна сесия до 14-месечно дъно от 1,2520 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 30.08.22 г.
fallback