fallback

Четвърто понижение на лихвата в Румъния за тази година

Поскъпването на леята намали инфлацията, което позволява на централната банка да води по-мека парична политика

16:34 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продължаващата рецесия в Румъния накара Румънската централна банка да съкрати своя основен лихвен процент за четвърти път от началото на тази година. Той намаля с 0,25 процентни пункта до 6,25% през май, което е нова най-ниска стойност в исторически план и потвърди прогнозите на икономистите.

Румънската икономика се сви с рекордните от рухването на комунизма 7,1% през 2009 г., като рецесията се очаква да продължи до средата на тази година. Безработицата в страната се повиши от 8,3 на сто през февруари до 8,4% през март, което е най-високото й ниво от 2003 г. Преди две години безработицата в страната се намираше на най-ниското си ниво за последните 16 години от 3,7%.

Над 765 хил. души в Румъния са били без работа към края на март, като правителството очаква пазарът на труда да стигне най-ниската си точка през първата половина на тази година.

Годишната инфлация в страната се понижи до 4,2% през март, което е най-ниското й ниво за последните близо три години. За това допринесе както високата безработица, която ограничава потреблението, така и поскъпването на румънската валута срещу еврото, което прави цените вносните стоки, наемите и други стоки, търгувани в евро, по-ниски.

Румънската лея е поскъпнала с над 2,3% срещу еврото от началото на тази година, а в същото време BET, който е основният индекс на фондовата борса в Букурещ, се е повишил с 18%. За сравнение, българският му еквивалент SOFIX се е понижил с 3% от началото на годината, а широкият BG40 е отстъпил с 1,1%.

Румъния разчита на заем от 20 млрд. евро, предоставен й от Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС, с който да укрепи възстановяващата си икономика. Мисия на фонда е на посещение в Букурещ през тази седмица, от което ще стане ясно дали правителството в Букурещ ще получи достъп до следващия транш от 850 млн. евро от заема за страната.

Анализатори, интервюирани от Bloomberg, очакват основният лихвен процент в Румъния да падне до 6% до края на тази година заради тежкото състояние на румънската икономика, която може да пострада и от дълговата криза в Гърция, защото 15% от банковите активи в страната са собственост на гръцки банки.

И докато лихвата в Румъния пада, ситуацията в Австралия е коренно различна. Основата лихва там отчете шестото си повишение за последните осем месеца, след като Австралия единствена сред развитите икономика в света не навлезе в рецесия през 2009 г.

Към 16:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 4,1368 леи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 06.09.22 г.
fallback