fallback

Лихвата в Австралия с шесто увеличение за последните осем месеца

Ускоряването на инфлацията и силният скок в цените на имотите загатват, че лихвата ще продължи да расте през идните месеци

09:22 | 04.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийската централна банка продължи да затяга паричната си политика и повиши с 0,25 процентни пункта до 4,5 на сто основния лихвен процент в страната днес. Увеличението е шесто за последните осем месеца и е израз на очакванията на централната банка, че инфлацията в Австралия през тази година ще се окаже в горния край на нейния целеви диапазон от 2-3%.

Ръководството на паричната институция увери в своето изявление, че ще направи всичко необходимо, за да поддържа ценовата стабилност в страната, а това загатва, че са възможни нови повишения на лихвата през идните месеци, предаде Bloomberg. Според анализатори тя може да стигне 6 на сто до края на тази година.

Гуверньорът на централната банка Глен Стивънс допълни, че на този етап Австралия не е засегната от дълговата криза в Гърция. Австралийската икономика бе единствената сред развитите икономики от Г-7, която успя да избегне рецесията през миналата година.

Икономическото възстановяване на Австралия бе подсилено от силния скок на износа и поскъпването на желязната руда и въглищата в началото на тази година. Развиващите се страни в Азия станаха основните пазари, където добивните и производствените компании от Австралия изнасят своята продукция.

Инфлацията в Австралия почти се удвои до 0,9% на тримесечна база през първите три месеца, а отделни данни днес показаха, че цените на недвижимите имоти са скочили с повече от 20% на годишна база през март. За силното поскъпване на имотите допринесе рекордно ниското ниво на основния лихвен процент в страната от 3% през миналата година.

През последните осем месеца обаче той е нараснал със 150 базисни пункта, а това оскъпява с около 300 австралийски долара всеки месец изплащането на средния за страната ипотечен кредит от 300 хил. австралийски долара.

Към 9:15 ч. българско време австралийският долар поевтинява силно с близо 1% спрямо щатския долар, като двойката AUD/USD се котира на ниво от 0,9187. През последните 12 месеца австралийската валута е поскъпнала със 27 на сто спрямо американската и с още толкова спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 05.09.22 г.
fallback