fallback

Икономическото доверие в Европа стигна двугодишен връх

Добрите икономически данни за еврозоната показаха още, че броят на безработните в Германия пада с рекордно за последните две години темпо

13:20 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки всички притеснения около фискалната криза в Гърция нагласите на потребителите и бизнеса в Европа за перспективите през икономиката стават все по-оптимистични благодарение на растящата бизнес активност в частния сектор и стабилизирането на пазара на труда на Стария континент.

Това показа индексът на икономическото доверие, изчисляван от Европейската комисия. Той нарасна от 97,9 пункта през март до 100,6 пункта през април за страните от еврозоната, което е най-високата му стойност за последните две години и надмина значително очакванията на анализатори.

Икономическият барометър се базира на проучване, което се провежда ежемесечно от Европейската комисия сред домакинствата и мениджмънта на компаниите в еврозоната и Европейския съюз. Той е сред най-добрите ориентири за перспективите пред европейската икономика, която може да спечели от силното поевтиняване на еврото през последните шест месеца.

Единната валута се е обезценила с 11% срещу долара, 3,5% срещу лирата и 5% срещу швейцарския франк от ноември миналата година, а това прави по-конкурентни стоките на европейските компании на външните пазари. Най-зависима от своя износ в Европа е Германия, защото той е източник на над една трета от брутния вътрешен продукт на страната.

Индексът, който следи икономическото доверие на производителите в еврозоната, се повишава от -10 пункта през март до -7 пункта през април, а степента на оползотворяване на наличния производствен капацитет нараства от 72,3% за първите три месеца на годината до 75,5% за второто тримесечие.

Междувременно индексът, който отразява икономическото доверие на потребителите, нараства от -17 пункта за март до -15 за април. Безработицата в еврозоната бе на ниво от 10% през февруари, което е рекордно равнище от 1998 г., но с увеличаването на износа компаниите се очаква да започнат да наемат служители през тази година.

Отделни данни на Федералния статистически офис в Германия показаха, че състоянието на пазара на труд в страната се е подобрило през април. Броят на безработните лица в най-голямата икономика на Европа е намалял с 68 хил. до 3,29 млн. през април.

Спадът в боря на безработните в Германия се оказа шест пъти повече от очакваното и е най-голямото месечно понижение за последните две години. Равнището на безработица намалява от 8% през март до 7,8% през април.

Еврото се понижи до едногодишно дъно срещу долара в сряда от 1,3113 долара за евро, след като рейтингите на Гърция, Испания и Португалия бяха понижени. По време на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,3% до 1,3256 долара към 13:10 ч. българско време, подкрепено от добрите икономически данни за еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 19.08.22 г.
fallback