fallback

Паричното предлагане в еврозоната остава ограничено

Заемите, отпуснати на домакинствата и фирмите в еврозоната, намаляват за седми пореден месец

12:05 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Паричното предлагане в еврозоната остава ограничено, а кредитирането – трудно достъпно, което може да се обясни и със задълбочаващата се фискална криза в Гърция, която може да дестабилизира финансовата система на целия валутен блок и възстановяването на европейската икономика.

Паричният агрегат М3, който следи общото количество на еврото в обращение и на това, депозирано в банките, отчита спад от 0,1% на годишна база през март, след като намаля с 0,3% през февруари. В същото време тримесечната средна стойност на показателя отчита годишен спад от 0,1 на сто.

През ноември 2009 г. паричното предлагане в 16-те държави от еврозоната отчете първия си спад на годишна база, откакто показателят М3 започва да се изчислява през 1981 г.

Кредитирането в частния сектор на еврозоната се свива в унисон със спада в паричното предлагане.

Стойността на заемите, отпуснати на домакинствата и бизнеса в еврозоната през март, отчита седми пореден спад на годишна база. Те намаляват с 0,2%, след като през февруари новоотпуснатите заеми намаляха с 0,4% на годишна база, съгласно данните на Европейската централна банка (ЕЦБ).

През септември 2009 г. кредитирането в частния сектор на еврозоната се сви за първи път, откакто ЕЦБ започва да води статистиката за него през 1991 г. За това допринесе предпазливостта на банките в Европа при отпускането на нови кредити, както и лошото състояние на пазара на труда.

Икономистите очакваха по-малък спад на кредитирането в частния сектор от 0,1% на годишна база за март и понижение от 0,1% за паричното предлагане.

Към 12:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3245  долара, като от началото на днешната валутна сесия курсът на двойката EUR/USD се повишава с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 02.09.22 г.
fallback