fallback

Великобритания с рекорден дефицит от Втората световна война насам

Бюджетният недостиг за фискалната 2009-2010 г. възлиза на 152,8 млрд. лири

13:57 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания обяви най-големия си годишен бюджетен дефицит от Втората световна война, което допълнително ще усили политическите спорове относно лошото състояние на публичните финанси на страната на фона на предстоящите след две седмици парламентарни избори.

Бюджетният недостиг за фискалната 2009-2010 г., която приключи на 31 март, възлиза на 152,8 млрд. лири, което е със 76% повече спрямо дефицита за предишната година. Само в рамките на март отрицателното бюджетно салдо възлиза на 23,5 млрд. лири, предаде Bloomberg.

Това е най-големият месечен недостиг, откакто статистиката започва да се води през 1993 г.

Данните се оказаха в унисон с пазарните очаквания, като дефицитът в публичния сектор на Острова е най-големият сред всички развити икономики в групата на Г-7.

Влошеното състояние на публичните финанси накара представители на опозиционната консервативна партия да предупредят, че Великобритания може да опре до заем от Международния валутен фонд, в случай че изборите на 6 май не дадат убедително мнозинство на консервативната или лейбъристката партия, което да им позволи да формират самостоятелно правителство.

Отделни икономически данни по-рано днес показаха, че продажбите на дребно в страната са нараснали за втори пореден месец през март, като отчитат ръст от 0,4% спрямо февруари, когато се повишиха с 2,5% на месечна база.

Броят на новите одобрени от британските банки ипотечни заеми пък се оттласна от деветмесечното си дъно от февруари, като се повиши от 48 хил. за февруари до 52 хил. през март.

Към 13:50 ч. българско време британската лира поевтинява с 0,2% срещу долара, като двойката GBP/USD се котира на ниво от 1,5383 долара за лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
fallback